• Головна
  • Полиция в Донецкой области объявила о подозрении 2608 боевикам "ДНР" с 2014 года
08:15, 23 березня 2017 р.

Полиция в Донецкой области объявила о подозрении 2608 боевикам "ДНР" с 2014 года

В отношении каждого из них в результате контрдиверсионной работы полиции Донетчины собраны доказательства о причастности к незаконным вооруженным формированиям «ДНР».

1019 из них задержаны, 1589 - объявлены в розыск. В числе участников НВФ правоохранители задерживают бывших коллег, которые перешли на сторону террористов. Об этом сообщили в отделе коммуникации полиции Донецкой области.

«Не платили денег», «относились как к людям второго сорта», «творили беспредел» - такие причины чаще всего называют те, кто попробовал «русского мира» и покинул ряды террористов. Однако за свои преступления они все равно будут отвечать перед законом, потому что из-за них тысячи людей лишились жизни, семьи, своего дома, говорится в сообщении полиции.

Три года, с 2014 по сегодня, сотрудники полиции Донетчины работают над выявлением и задержанием лиц, в результате преступных действий которых пророссийские силы, руководимые РФ, захватили часть территории страны и устроили на ней анархию, взяв население в заложники террористического режима.

На сегодня полицейскими привлекаются к уголовной ответственности 2608 боевиков и их пособников. Только за 2,5 месяца текущего года полицейские разоблачили 69 боевиков.

"В этом году в результате комплекса следственно-оперативных мероприятий 57 участников НЗФ – задержаны, еще 12 - объявлены в розыск. Оперативные спецоперации, проверки на блокпостах, профилактические отработки населенных пунктов – в выявлении боевиков и их пособников задействованы максимальные силы", - рассказывает Артем Кесоян, заместитель начальника отдела управления уголовного розыска ГУНП в Донецкой области.

Всего в розыске на сегодняшний день находятся 1589 боевиков – это те лица, данные которых установлены, но, как правило, они сейчас воюют на территории псевдореспублики или скрываются в РФ. При попытках проникнуть на подконтрольную Украине территорию за соцвыплатами или украинским паспортом - такие «ходоки» задерживаются. Таким образом было задержано 137 человек, находившихся в розыске.

Большинство задержанных участников НВФ пряталась в населенных пунктах, подконтрольных Украине, надеясь избежать наказания.

Несмотря на то, что оперативники не имеют доступа к временно оккупированной территории, на каждого участника террористической организации собирается «досье», которое вносится в базы полиции. Проверка по базам на блокпосте – это залог того, что в город не попадут боевики. Таким способом полицейские задержали под Мариуполем члена бандформирования, который ехал из оккупированного Донецка, чтобы получить паспорт гражданина Украины для выезда за границу.

Не менее эффективны проверки на железнодорожных и автовокзалах. Именно на автовокзале в Мариуполе наряд полиции задержал 21-летнего дончанина, который приехал в город на заработки. Полицейские обнаружили, что он контактирует с участниками НВФ, а при тщательной проверке было установлено, что он и сам – бывший боевик. Нес службу в «казачьей» группировке, охранял базу, расположенную в «отжатом» террористами заводе на ул. Куйбышева. Но батрачить на бандитов за бесценок парню быстро надоело, поэтому он поехал искать лучшей судьбы «к бандеровцам».

Сообщается также, что по всем фактам открыты уголовные производства по ст. 260 «Создание не предусмотренных законом военизированных или вооруженных формирований» и ст. 256 «Содействие участникам преступных организаций и укрытие их преступной деятельности» Уголовного кодекса Украины. Боевикам грозит до 8, а некоторым до 15 лет лишения свободы.

С 2014 по сегодня судами 611 участников НЗФ - приговорены к условным срокам наказания и только 70 – до отбывания наказания в местах лишения свободы.

74 человека были освобождены от уголовной ответственности.

"Напоминаем, участники НВФ могут получить шанс освободиться от уголовной ответственности, если они добровольно вышли из незаконного бандформирования и не совершали тяжких преступлений. Для этого нужно обратиться в правоохранительные органы с соответствующим заявлением и пройти проверку", - говорится в сообщении полиции Донецкой области.

22.03.2017 | 21:51  |  ГУНП
facebook.pngtwitter.pngvkontakte.png

Відносно кожного з них в результаті контрдиверсійної роботи поліції Донеччини зібрано докази про причетність до незаконних збройних формувань «ДНР». 1019 з них затримані, 1589 - оголошені у розшук. В числі учасників НЗФ правоохоронці затримують колишніх колег, які перейшли на бік терористів.

?id=420728

«Не платили грошей», «ставилися як до людей другого сорту», «творили беззаконня» - такі причини найчастіше називають ті, хто спробував «руського миру» та покинув лави терористів. Однак за свої злочини вони все одно будуть відповідати перед законом, бо через них тисячі людей втратили життя, родини, свій дім.

Три роки, з 2014 по сьогодні, співробітники поліції Донеччини працюють над виявленням та затриманням осіб, в результаті злочинних дій яких проросійські сили, керовані РФ, захопили частину території країни та влаштували на ній анархію, взявши населення у заручники терористичного режиму.

На сьогодні поліцейськими притягуються до кримінальної відповідальності 2608 бойовиків та їхніх пособників. Тільки за 2,5 місяців поточного року поліцейські викрили 69 бойовиків.

- В цьому році результаті комплексу слідчо-оперативних заходів 57 учасників НЗФ – затримані, ще 12 - оголошені у розшук. Оперативні спецоперації, перевірки на блокпостах, превентивні відпрацювання населених пунктів – у виявленні бойовиків та їхніх пособників задіяні максимальні сили, - розповідає Артем Кесоян, заступник начальника відділу управління карного розшуку ГУНП в Донецькій області.

Загалом у розшуку на сьогодні перебувають 1589 бойовиків – це ті особи, дані яких встановлені, але, як правило, вони зараз воюють на території псевдореспубліки або переховуються в РФ. При спробах проникнути на підконтрольну Україні територію - за соцвиплатами чи українським паспортом - такі «ходоки» затримуються. Таким чином було затримано 137 осіб, які перебували у розшуку.

Під маскою мирних жителів

Більшість затриманих учасників НЗФ ховалася у населених пунктах, підконтрольних Україні, сподіваючись уникнути покарання.

Середній вік затриманих – 20-45 років, хоча є й такі, яків вступили в лави терористів неповнолітніми, та пенсіонери за 60 років. Переважна більшість – безробітні й подалися у найманці в пошуках легкого заробітку.

Більше за все в цьому році затримано учасників НЗФ у Бахмутській оперативній зоні - 14. Тільки в прифронтовому селищі Новолуганському правоохоронці тричі виявляли бойовиків. Не знайшовши себе в «молодій республіці», вони повернулися додому.

Так само, як і 21-річний мешканець Костянтинівки, який з 2015 року був встановлений та розшукувався співробітниками поліції. У липні 2014 року він вступив у «Костянтинівський розвідбат» та виконував завдання в окупованому Донецьку – охороняв військову техніку та провізію. Потім входив до складу підрозділу охорони «Генпрокуратури ДНР» та здійснював охорону будівель «міністерства юстиції ДНР» та інших об’єктів.

Найманець перейшов у «Республіканську гвардію ДНР», а закінчив кар’єру у бандформуванні «Восток». Не отримавши бажаної вигоди, повернувся до Костянтинівки.

«Восток», «Оплот», «Дизель», розвідні, мотострілкові та танкові підрозділи, так званий козачий союз «Область війська Донського», охорона «народного мера Слов’янська», комендантські роти – втікаючи з «ДНР», вояки псевдореспубліки потрапляють до поліцейських.

Так, розвідник терористичного батальйону «Восток» був затриманий оперативниками у Волноваському районі, як тільки повернувся в Україну з РФ, де він переховувався. Разом з сотнею найманців він воював у Широкіному. А вночі, знаходячись на позиціях терористів, розвідник слідкував за переміщенням техніки українських військових, які знаходились поблизу селища Виноградного під Маріуполем.

«Хочу до бандерівців»

Незважаючи на те, що оперативники не мають доступу до тимчасово окупованої території, на кожного учасника терористичної організації збирається «досьє», яке вноситься у бази поліції. Перевірка по базах на блокпості – це запорука того, що в місто не потраплять бойовики. У такий спосіб поліцейські затримали під Маріуполем члена бандформування, який їхав з окупованого Донецька, щоб отримати паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Не менш ефективні перевірки на залізничних та автовокзалах. Саме на автовокзалі в Маріуполі наряд поліції затримав 21-річного донеччанина, який приїхав у місто на заробітки. Поліцейські виявили, що він контактує з учасниками НЗФ, а при ретельній перевірці було встановлено, що він і сам – колишній бойовик. Ніс службу у «казачому» угрупованні, охороняв базу, розташовану у «віджатому» терористами заводі на вул. Куйбишева. Але батрачити на бандитів за безцінок хлопцю швидко набридло, тому він поїхав шукати кращої долі «до бандерівців».

Про «їхтамнетів»

Керують бойовиками – військовослужбовці РФ, для яких місцеві жителі - лише «жива сила».

- Вищий командний склад – це кадрові офіцери армії РФ, яких сюди направляють у відрядження. І вони тут періодично міняються, здійснюють керівництво військовим підрозділом. Постійне місце мешкання у всіх визначено наказом командування – у місцевому готелі Макіївки. Повністю весь штат, - розповідає колишній боєць «2 мотострілецького батальйону ДНР».

Зрадники в погонах

Поліцейські документують протиправну діяльність посадових осіб «ДНР» з усіх гілок «влади», і серед них – своїх колишніх колег.

Тиждень тому було оголошено про підозру колишньому оперативнику з Донецька, який вийшовши на пенсію, приєднався до терористів. Але приїхав отримати грошову допомогу на підконтрольну Україні територію. Ветеран органів внутрішніх справ України працював в окупації на посаді «заступника начальника відділу охорони виправної колонії».

Стоп-шпигун

Правоохоронці також ведуть контррозвідувальну роботу, виявляючи розвідників та інформаторів терористів. В цьому році таких виявлено вже троє, а в 2016 працівники поліції та СБУ виявили шпигунську мережу в Торецьку.

Співробітники управління карного розшуку главку викрили 41-річного чоловіка, який стежив за пересуванням підрозділів Збройних сил України в Покровському районі та «зливав» цю інформацію командиру розвідувального підрозділу «ДНР». В одній з телефонних розмов терорист проговорився своєму агентові, що обстріли мирних людей в Донецьку – це справа рук окупантів.

- Він посміхнувся та каже, що це не ЗСУ зробили, а це зробили ми, - розповідає колишній інформатор.

Відповідальність

За усіма фактами відкриті кримінальні провадження за ст. 260 «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань» та ст. 256 «Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності» Кримінального кодексу України. Бойовикам загрожує до 8, а деяким до 15 років позбавлення волі.

З 2014 по сьогодні судами 611 учасників НЗФ - засуджені до умовних термінів покарання і лише 70 – до відбування покарання у місцях позбавлення волі.

74 особи були звільнені від кримінальної відповідальності.

Нагадуємо, учасники НЗФ можуть отримати шанс звільнитися від кримінальної відповідальності, за умови, якщо вони добровільно вийшли з незаконного бандформування та не скоювали тяжких злочинів. Для цього потрібно звернутися до правоохоронних органів з відповідною заявою та пройти перевірку.

Відділ комунікації поліції

Донецької області

При використанні матеріалу гіперпосилання на npu.gov.ua обов`язкове
версія для друку
1x1.gif
rnl_line.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
1x1.gif
rnl_line.gif
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#полиция #Донецкаяобласть #боевики #ДНР #статистика
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...