• Головна
  • Бутусов розповів нові подробиці розгрому російських окупантів під Харковом, - ФОТО, ВІДЕО
15:42, 31 березня 2022 р.

Бутусов розповів нові подробиці розгрому російських окупантів під Харковом, - ФОТО, ВІДЕО

Військовий експерт та журналіст Юрій Бутусов розповів нові подробиці розгрому двох російських БТГ під Харковом.

Свій звіт про втрати загарбників Бутусов написав на своїй сторінці у Фейсбук.

- Розгром БТГр 138-ї бригади та 59-го полку ЗС РФ біля села Мала Рогань під Харковом 25-27 березня українські воїни 92-ї механізованої бригади та добровольчі загони розгромили батальйонні тактичні групи ЗС РФ у селах Мала Рогань та Вільхівка під Харковом.

Російські війська 26-27 лютого захопили південно-східні підходи до Харкова та Індустріального району, саме село Мала Рогань, ключову висоту над селом та над містом Рогань, та перекрили автотрасу Київ-Харків-Довжанський.

Слід зазначити, що солдати 138-ї мотострілецької бригади ЗС РФ відразу після захоплення висоти розстріляли понад 20 цивільних автомобілів із мирними громадянами України на відрізку магістралі Харків-Чугуїв та на дорозі Рогань-Мала Рогань. Тіло одного із загиблих цивільних я виявив у цих машин, його ще не встигли поховати: Машини стоять на дорозі і наочно показують, що російські солдати та офіцери в кожному українці бачать своїх ворогів.

Саме з району Малої Рогані артилерія 138-ї бригади та 9-ї артилерійської бригади били по Харкову, по житлових кварталах. По росіянах працювала бригадна артилерійська група 92-ї бригади, позиції противника було взято в лещата. Слід зазначити, що російські війська трималися завзято, у жодному разі, дивлячись на жалюгідний зовнішній вигляд російських полонених, не можна думати, що вони були просто хлопчиками для биття.

Російська армія проходила тривалу підготовку до нападу, і ворог закопався в землю, замість убитих та поранених прямували підкріплення. Вони вчепилися у висоту і утримували, незважаючи на постійні великі втрати. Після великих втрат у БТГр 138 бригаді сюди були перекинуті залишки батальйонної тактичної групи 59-го полку 144 дивізії.

У них була велика перевага в бойовій техніці, в їхніх інтересах працювала артилерія, РСЗВ, вертольоти, винищувачі, одного разу противник завдав удару балістичною ракетою по наших бойових порядках. Проте тактика, мотивація, боєздатність українських воїнів, незважаючи на багато проблем, незважаючи на набагато меншу кількість бойової техніки, виявилася значно вищою за російські війська.

Бої за Малу Рогань тривали два тижні та українці здобули повну рішучу перемогу. 25 березня 92-а бригада, а саме батальйон "Роккі", на вістря якого йшов "Кум", посилені загоном ТРО "Азова", добровільним загоном "Фрайкора", атакували одночасно Малу Рогань, Вільхівку та Елітне.

Незважаючи на багато проблем, атака виявилася успішною, росіян вибили, понад 60 людей здалося в полон, у тому числі начальник артилерії 59 полку підполковник Анікін і начальник зв'язку 59 полку капітан Денисов.

Вбитих під час атаки я нарахував на висоті, молокозаводі та на крайній вулиці села 19, але все село ще обійти та оглянути було не можна. Противник, судячи з документів начальника медчастини 59 полку капітана Ярошенка, а також свідченням полонених, вивозив поранених і вбитих щодня.

Росіяни бігли полями, тільки частина змогла врятуватися на автомашинах, а вся їхня бойова техніка була знищена або захоплена. Захоплено штаб, зв'язок та документи 138-ї бригади та 59-го полку.

Тільки в одній Малій Рогані та на висоті 25-27 березня було знищено та захоплено 11 танків Т-72Б3 і Т-72Б, 1 бронетранспортер БТР-82А, 12 тягачів МТЛБ, 3 тягачі ТТМ-4902ПС-10, 1 КШМ 80, 4 120 мм буксирувальні знаряддя Нона-К, 1 вантажний КАМАЗ зі складу 138-ї мотострілецької бригади та 59-го танкового полку. Втрати, мабуть, не повні, я не встиг усе зафільмувати, оскільки справну техніку забирають миттєво. Більшу частину цієї техніки я особисто зафіксував на фото та відео та покажу вам на фото та відео репортажі.

Росіяни захопили ці позиції 26-27 лютого, і виявили велику завзятість, обороняючи ці позиції. Це була крайня точка їхнього просування на південному сході Харкова, і вони щосили намагалися втримати оборону. Спочатку тут стала ротно-тактична група БТГр 138-ї бригади, а потім, коли вона зазнала великих втрат, її посилили зведеною ротно-тактичною групою БТГр 59-го танкового полку 144-ї мотострілецької дивізії. Звідси Гради 138-ї бригади та батареї САУ 9-ї артилерійської бригади били по житлових кварталах Харкова. Українці вибили росіян з ключової висоти,

Мала Рогань звільнено, траса Київ-Харків-Довжанський на даному відрізку відкрита. Очевидно, найближчим часом ми почуємо про державні нагороди, включаючи звання Герой України, усім гідним воїнам, написати поки що про все відкрито не можна. Слава українським воїнам 92-ї бригади та добровольчим загонам, які активні діями розгромили російські війська, та вічна пам'ять нашим героям, які загинули в боях за визволення Малої Рогані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Харків #Бутусов #МалаРогань #ЗСУ #Фрайкор #Азов #окупанти
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...