• Головна
  • Мамографія молочних залоз, обстеження жіночого здоров’я
Новини компаній
19:06, 3 березня 2023 р.

Мамографія молочних залоз, обстеження жіночого здоров’я

Новини компаній

Здоров’я людини залежить від способу її життя (харчування, наявності згубних звичок, екології). Невід’ємною частиною підтримки функціонування організму є планові огляди у лікарів. Обстеження проводить лікар-мамолог. Таку процедуру радять проходити мінімум раз на рік, краще двічі. Відома статистика онкологічних захворювань показує: рак молочної залози мамографія є серед найбільш поширених ракових захворювань, які зустрічаються у жінок за 40 років. Тому, потрібно своєчасно проходити огляд у профільного спеціаліста. Під час якого, лікар-онколог проводить пальпацію (прощупування), потім, для виявлення новоутворень на початковій стадії направляє на спеціальну рентгенівську процедуру. Сьогодні вона є найбільш ефективною. До прикладу, таке обстеження дозволяє побачити пухлину, коли при пальпації її можуть виявити лише через два роки. 

Мамографія – це рентгенівський знімок, який показаний для пацієнтів із групи ризику, сюди відносять: 

  • жінок за 40 років;

  • пацієнток зі спадковою схильністю до онкозахворювання грудей;

  • виявлені новоутворення при пальпації або УЗД дослідженні. 

Принцип роботи мамографа схожий з іншими рентгендослідженнями, під час якого під дією невеликого радіаційного опромінення фіксують знімки. Далі, рентгенолог їх тлумачить та повідомляє їх результати. 

Мамографія молочних залоз, обстеження жіночого здоров’я, фото-1

Підготовка до узд молочних залоз чи мамографія, як проходить обстеження

Процес огляду жіночих грудей безболісний, проте, у деяких жінок, виникають дискомфортні відчуття при проходженні огляду. Адже під час проведення рентгену груди затискають між двома пластинами. Неприємні відчуття можуть виникати у представниць з великими розміром та зважаючи на день менструального циклу. Найбільш вдалі дні для огляду – перший тиждень після менструації, тоді груди не такі чутливі, на відміну від тижня перед місячними. Огляд для жінок з групи ризику, потрібно проходити щороку.

Мамографія молочних залоз не потребує особливої підготовки, проте є кілька рекомендацій, які дозволять зробити рентгенівський знімок більш точним: 

  • перед оглядом не потрібно наносити на шкіру бідь-які лосьйони, креми та дезодоранти;

  • на огляд краще одягнути речі, які дозволять зняти лише верхню частину, адже огляд проводиться на оголеній частині тіла;

  • обирайте день менструального циклу для зменшення відчуттів дискомфорту;

  • якщо змінили лікаря або клініку для проведення обстеження, варто взяти із собою попередні рентген знімки, щоб лікар зміг оцінити можливий розвиток новоутворень чи навпаки, якість лікування;

  • перед оглядом варто повідомити спеціалісту про наявність симптомів (якщо такі є), розповісти про спадковість.

Рентген не впливає на самопочуття людини, тому не обмежуйтеся у прийомі їжі або необхідних ліків, це не впливає на якість його проведення.     

Найчастіші запитання про рак молочної залози мамографія

Рівень опромінення радіацією, набагато нижчий, аніж при опроміненні під час флюорографії. Часто пацієнтки запитують, чи впливають імпланти на якість зображення. Рентгенологи зазначають, що силіконові або сольові імпланти за своєю природою не є прозорими, тому це зменшує чіткість зображення. Досвідчені лікарі знають, як їх правильно оглянути. 

Варто зазначити, що мамографія молочних залоз інколи може не діагностувати невеликі патології. Зазвичай, щоб додати ясності у рентгенівський знімок, лікар-онколог направляє пацієнта на УЗД. Тому, похід на будь-яку процедуру, потребує детального огляду у лікаря. Крім того, її проводять лише жінкам за 40 років (за 40 з’являються видимі анатомічні зміни. До цього віку, лікарі радять проводити тільки УЗД грудей. 

Важливо, зважаючи на велику кількість ракових захворювань, не варто запускати та відкладати. Крім того, необхідно розуміти, своєчасне звернення до лікаря та періодичні планові обстеження дають можливість виявити захворювання на ранніх стадіях. Здійснити курс ефективного лікування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...