• Головна
  • Холодне літо 2023 року: місця для відпочинку на Донеччині зруйновано
16:01, 24 червня 2023 р.
Надійне джерело

Холодне літо 2023 року: місця для відпочинку на Донеччині зруйновано

Холодне літо 2023 року: місця для відпочинку на Донеччині зруйновано

Вже починається активний відпочинок на природі, біля водойм, відкривається пляжний сезон, а чи безпечний та доречний він наразі і яка ситуація в місцях, які були популярними для відпочинку в Донецькій області?

Щурове – у цьому районі розташовані різноманітні санаторії-профілакторії, бази відпочинку, пансіонати та інші об'єкти для культурного відпочинку, які знаходяться на березі річки Сіверський Донець біля Блакитних озер. Зона відпочинку в Щуровому на початку 2000-х налічувала понад 100 туристичних баз. Сезон тривав з травня по вересень, в залежності від погоди. Деякі бази відпочинку приймали гостей і взимку. Свіже повітря, соснові ліси, прохолодні річки та сільські пейзажі завжди вабили туристів, а за сезон відпочивало близько 10 тисяч людей.

Цей населений пункт півроку перебував під російською окупацією, 16 вересня 2022 року близько 13:00 ЗСУ взяли Щурове під контроль. Але усі заклади, які до 2022 року працювали у звичному режимі, найближчим часом навряд чи відновлять роботу. Зараз в усьому селі немає ні світла, ні води, ні газу — все перебите ракетами, а прокладання нових електричних ліній у замінованих лісах поблизу фронту залишається небезпечним і практично унеможливлює виконання робіт. А раніше тут народу було — матінко! Донецьк, Бахмут, Лиман, та всі близькі міста були тут,” -говорить мешканець Щурового Володимир

Бази відпочинку в деокупованих районах Донецької області не будуть працювати у 2023 році, тому що немає гарантії безпеки. 

D8o9YWGs-127s_H5YhIfOq799rptQ0PbPwyMQSruXRLvGyRR7t2aD-lDhSsb5czJwvNyWfZl0bVrqZP9zzgURgfpU_qcwsRgSAMZ-ovT0dAUwmKUSkRgRyB5Q3Lorpm1Buaz0HqbgrA_LxKIwpdpCVQ

Фото: Вчасно

Святогірськ – одне з наймальовничіших міст Донецької області, розташоване поруч із національним парком «Святі гори» та річкою Сіверський Донець. Це напів зруйноване й виснажене місто, колись було туристичним місцем, а зараз намагається повернутися до життя. Святогірськ оточений лісами та горами, а саме місто розділяє річка. 

Доходи від туризму складали частину міського бюджету. Тепер, щоб доїхати туди з Лиману вам знадобиться хороша машина і досвідчений водій, щоб уникати пошкоджених артилерією доріг і розбомблених перехресть під час відступу російської армії. Святогірськ після окупації й дотепер потерпає від повітряних атак. 

i3eElkTFl1oLJWq3i6Pq8_gISZ_JfStmMPrh1nfyDTtioeh-nHQxPiHov9XsSvr-j-TVHqNEsQj23qW2bTyFI43Z_29IGnAo8uA8V_wjRAHwUiurVOwOw0XBEv_nJd66KEqEYLd5tcJ7_xQaSkxRvc4

Фото: Reuters 

GU81sBwtzAbRXXs1izp6Vpu7UnZU4EvbFFIpuCIvx_eZw-YDkpjqMzgL3ObmLzB9r7mu5AWxfyqiOrp-5BewR-6yVZeYmmXbcBem_VQRDXqYlp9KiAxZ-vmpCL7qa22pKY0VKrylgzb49c75xaVjVpY

Фото: Євген Гончаренко

На території міста раніше був популярний і успішний ресторанно-відпочинковий комплекс “Шервуд”, там відпочивала еліта Донеччини. “Влітку був аншлаг, на літо номери бронювали ще з зими. З дітьми анімація в нас була на рівні турецької. А в “низький” сезон – конференції, семінари”, – розповідає господиня комплексу Марина. В мирний час «Шервуд» включав готельні номери різних класів, спа-комплекс, конференц-зали, ресторани і три басейни. 

За словами власниці комплексу, під час окупації на території “Шервуду” жили російські війська, вони вкрали все, що могли унести, включно з постільною білизною, матрацами, меблями, посудом, велосипедами. “Зараз комплекс пропонує 26 номерів, в наявності тільки 30% меню від того, що було, – говорить Марина. Зараз тут пропонують харчування, проживання та сауну, а основними відвідувачами є українські військові та представники гуманітарних місій”.

qbUKQCrbRssrNAKZoTbw5jP5cVZeQ5Ri42ZLSHTH4KYNuUboaljT-pAs-oM1UDJga-DVmXScHgWq5J00nXTcOIG3rCcS1_rP1-Z0pE0XaM-4l0kW3TiZOJRPICDGN8-TI2nh8jVwRTGzHvDbmK9kUe4

Фото: Новинарня

Відпочинок біля річок, в лісах на деокупованих та прифронтових територіях є неможливим та дуже небезпечним. Там можуть залишатися боєприпаси, ці ділянки можуть бути не розмінованими. Понад 170 тисяч квадратних кілометрів нашої держави забруднені вибухонебезпечними предметами. З них 14 тисяч квадратних кілометрів ― це акваторії. Тому важливо розрізняти, де варто і де не варто купатися. 

Не ризикуйте ― купайтеся та відпочивайте там, де дозволено, у перевірених місцях, наголошують фахівці. “Пляжний сезон 2023 року, як і торішній, має більше небезпек, ніж очікуваного задоволення. Це стосується не тільки територій вздовж Чорного моря, але й громад, які потерпали від обстрілів росіян”, - про це повідомила синоптикиня Укргідрометцентру Наталя Птуха в ефірі Українського радіо. 

Головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям ПРУ ГУ ДСНС у Донецькій області Михайло Мальцев також нагадує: «Перед пірнанням у воду треба обов’язково перевірити дно, також не слід влаштовувати на водоймах небезпечні ігри, плавати підводними човнами та водними мотоциклами, пірнати у воду там, де це заборонено».


Кароліна Котляренко



























Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Донеччина #ДНР #відпочинок
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...