• Головна
  • На Донеччині 60% пацієнтів, які звертаються за допомогою, знаходяться у кризовому стані
13:38, 5 жовтня 2023 р.
Надійне джерело

На Донеччині 60% пацієнтів, які звертаються за допомогою, знаходяться у кризовому стані

На Донеччині 60% пацієнтів, які звертаються за допомогою, знаходяться у кризовому стані

Ментальне здоров'я українців під час війни є одним з актуальних питань сьогодення, особливо для мешканців прифронтових територій та вимушених переселенців. Враховуючи розпорошеність людей по території України, заходи, що допомагають “триматися в собі”, відбуваються онлайн.

3 жовтня на ютуб каналі "Донеччина TV” відбувся брифінг регіональної координаторки програми ментального здоров'я "Ти як?”, радниці голови Донецької облдержадміністрації з ментального здоров'я Ілони Кислицької. 

Про це повідомили на сайті Донецької облдержадміністрації. Пані Кислицька також виконує обов’язки директора комунального некомерційного підприємства "Психіатрична лікарня Маріуполь", яка є релокованою і працює в Києві. За словами спікерки, окрім цього закладу, лікарі-психіатри та психологи з Донеччини приймають в обласній клінічній психіатричній лікарні у Слов’янську та у психіатричній лікарні у Краматорську. “Наразі в рази зросли звернення до лікарів пацієнтів з психологічними і психічними розладами”, - каже пані Ілона і уточнює, що за статистикою звернень на первинному медичному рівні 60% пацієнтів знаходяться у кризовому стані, з тривожними розладами та депресією, з них  40% звернень стосуються психологічних розладів у дітей і підлітків. При цьому, за словами лікарки, через стрес у людей, як правило, загострюються всі хронічні хвороби. 

"Це є битва за психічне здоров’я людей, які постраждали від наслідків війни. Наше завдання навчити психологів та соціальних працівників у громадах, щоб кожна пересічна людина змогла звернутися за допомогою. Психічне здоров'я - це частина фізичного здоров'я, і зараз більшість громадян вже усвідомлюють що звернутися до психолога це нормально", - констатує Ілона Кислицька. 

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» розпочалася у квітні 2023 року за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Програма покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни.

На платформі зібрані та постійно оновлюються матеріали щодо базових навичок турботи про себе та інших, поради, як виявити стрес у себе, близьких і в робочому колективі, як підтримати, контролювати і допомогти собі та іншим людям.




Ірина Гачегова

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Донеччина #стреси
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...