Восени багато городників повинні бути готові вкривати свої посадки на зиму для захисту від морозів. Кращим і найбільш оптимальним за ціною та ефективності є агроволокно для винограду, полуниці та овочів Преміум-Агро. 

Сьогодні інтернет – магазин sad-ogorod.in.ua розповість, як правильно вкрити виноградну лозу від морозів, які помилки не можна допускати при укритті рослин восени, та яке краще підійде для роз, або дерев.

Вибираємо щільність і тип агроволокна восени

При виборі агроволокна на полуницю, картоплю або виноград:

Біле – для укриття рослин зверху на дугах. Застосовується для захисту надземної частини культур від вітру, птахів, літаючих комах і морозів від -4 до -10 градусів.

Чорне – від бур'янів, для мульчування грунту. Використовується для укриття на землю для прогріву грунту і захисту коренів від промерзання восени/взимку і від бур'янів весною/восени. 

Чорно-біле – комбінований варіант 2 в 1.Чорною стороною укладаємо на землю для захисту від бур'янів та утеплення грунту. Білий шар тим часом не дасть коріння перегрітися навесні і влітку – це поліпшить стан рослин і економить полив. 

C:\Users\Антон\Desktop\iloveimg-compressed(82)\а.jpg

На сайті Сад і Город в Херсоні на вибір представлено матеріал щільності , значення якого зазначено в г/кв. м: 

  • Біле 17,19 і 23 – легке полотно, пропускає понад 60% світла. Завдяки невеликій вазі, їм вкривають насіння після посівів, грядки з зеленню безпосередньо поверх рослин. Від сильних морозів такий матеріал, природно, не захистить, але плюси в тому, що його можна використовувати без дуг. 

  • Premium-agro 30 - агроволокно білого кольору товщиною 30 г/м2 – універсальний варіант для більшості культур та овочів. Застосовується фермерами в теплицях, парниках і у відкритому грунті. Найчастіше на зиму вкривають посадки картоплі. Рятує рослини від морозів -6 градусів.

  • Агроволокно 40 і 50 г/м2 – щільний укривний матеріал підходить для утеплення культур в сильні морози. Застосовується на полуниці, трояндах, ягідних кущах, а також для захисту стовбурів дерев від морозу і прямих сонячних променів.

ПОРАДА: Для картоплі на високих грядках вибираємо – біле, товщиною 30, для полуниці – біле 40 або 50 на дуги, а для винограду – чорне мульчувальне 50 товщини.

Незалежно від товщини, будь-який тип агроволокна чудово пропускає вологу. Це зручно для внесення добрив і поливу не знімаючи матеріал, на відміну від поліетиленової плівки. 

Купити агроволокно для винограду, полуниці, картоплі, томатів в Україні на сайті Сад і Город.  Доставка в Київ, Харків, Одесу, будь міста і села Новою Поштою. 

Які культури накрити агроволокном на зиму?

Картопля, полуниця

Ми проводили експеримент по вирощуванню картоплі на високих грядках. Як мульчувального матеріалу застосували опале листя, накривши короби білим агроволокном 50 товщини:

C:\Users\Антон\Desktop\iloveimg-compressed(82)\картошка.jpg

Для грядок з полуницею по землі використовували чорно-біле, а на дуги встановили 40-50 полотно білого кольору. 

Порада: Утеплюйте ваші посадки до початку морозів, але не занадто рано.

Виноград

Для укриття винограду підходить чорне мульчувальне агроволокно Преміум-Агро завтовшки 50. Вкриваємо в середині-кінці листопада в південному регіоні України. Накриваємо лозу винограду в 1-2 шари і притискаємо дошками по краях від вітру наступним чином:

C:\Users\Антон\Desktop\iloveimg-compressed(82)\агро на зиму.jpg

Утеплення відбувається за рахунок повітряного прошарку.

Троянди і дерева

При укриття троянд на зиму агроволокном використайте біле, 50 товщини. Це допоможе рослинам витримати морози до -9 градусів і легше перенести холодні вітри. Укриття в один шар – недостатньо. Чим менше щільність тканини – тим більше шарів потрібно накинути зверху на дуги. Наприклад, для білого спандбонда щільністю 23 потрібно 3-4 шару поверх троянд. А для 50 - досить і двох. 

C:\Users\Антон\Desktop\iloveimg-compressed(82)\hjps.jpg

Троянду пов'язуємо в пучки, ведемо до землі від вітру, але не прямо на грунт (підкладіть дошки для опори). Для кращого результату не варто стелити полотно тканини прямо на пригнуті троянди. Краще встановити дуги, а вже на них навісити волокно:

Відео огляд на нашому Youtube каналі «Сад і Город – цікаві відео»:

Плодові дерева на зиму також можна вкрити нетканим агро матеріалом. Нарізаємо смужки по 20 см, замотуємо штамби в 3 шари для захисту від шкідників. Для гілок зробіть щось на зразок мішка, вкрийте зверху.