Епідемія коронавируса виявилася непростим часом не тільки для простих працівників, а й для їхніх керівників, менеджменту і власників бізнесу. Незважаючи на всі заходи державної підтримки, багато організацій виявилися на межі банкрутства. І одне з найбільш очевидних рішень в такій ситуації - максимально скоротити персонал, тим самим мінімізувавши витрати на оплату праці. Але як в такій ситуації бути тим, кого змусили звільнитися? Як відстояти своє право на роботу і отримання доходу? Юристи по трудовому праву розробили інструкцію, як незаконно звільнена людина може відновити справедливість по відношенню до себе і своїх колег.

Сталося незаконне звільнення – що робити? Відповідь на це запитання ви знайдете на сайті Онлайн сервісу юридичних та бухгалтерських послуг Консультант!

"Ці поради допоможуть навіть в тому випадку, якщо у начальника є ваша заява про звільнення" за власним бажанням ", написане з примусу, - попереджає юрист по трудових спорах. - Процедура звільнення з різних підстав детально прописана в Трудовому кодексі, і змушуючи працівників здійснювати ті чи інші дії, керівники обов'язково порушать передбачений порядок".

Що робити у разі незаконного звільнення?

Отже, що робити людині, звільненому, на його думку, з порушенням закону або під примусом для відновлення на роботі. Інструкція:

Подати заяву до Державної інспекції праці. Зараз його приймуть навіть в електронній формі, нікуди ходити і оббивати пороги не доведеться. Інспекція може розглядати не тільки незаконні звільнення, але і суперечки по недотриманню самої процедури звільнення або неправильному складанню наказу про звільнення. Інспекція втрутиться, якщо скоротили працівника, якого не можна звільняти за законом. Це можуть бути, наприклад, вагітні або матері-одиночки. Часто приводом для звільнення "по статті" може стати прогул без поважної причини, за який пізніше оголосили догану, а потім і припинили трудові відносини. Якщо такий був спровокований керівництвом, відновити справедливість теж допоможуть співробітники інспекції.

Зазвичай втручання трудових інспекторів виявляється досить для вирішення багатьох конфліктних ситуацій. Однак не завжди. І якщо відповідь трудової інспекції не влаштовує людину, наступним кроком буде звернення до суду. Зробити це треба не пізніше одного місяця після дати, зазначеної в наказі про звільнення. У позові треба сформулювати, чому саме працівник вважає своє звільнення незаконним. Якщо скористатися консультацією професійного юриста з Онлайн сервісу юридичних та бухгалтерських послуг Consultant, аргументувати свою позицію буде простіше. Хоча можна впоратися і самому.

Після виграшу справи можна отримати у роботодавця компенсацію за вимушений прогул в розмірі середнього заробітку.

"Вимушений прогул, за який людині належить виплачувати компенсацію, може виникнути не тільки при незаконному звільненні, - додає юрист. - Це можуть бути такі випадки:

  • незаконне відсторонення від роботи;
  • незаконне переведення на іншу роботу;
  • несвоєчасне відновлення працівника на посаді відповідно до рішенням держоргану або суду;
  • затримка видачі трудової книжки працівнику після звільнення або внесення в неї недостовірної інформації про звільнення.