Якими б світлосильними не були сучасні підзорні труби, біноклі чи монокуляри, вони не здатні показати якісне зображення у темряві. Для цього потрібне особливе обладнання – прилад нічного бачення. Цей пристрій сьогодні активно використовується як у професійних сферах – військовій справі, промисловості, полюванні, рятувальних роботах, – так і в побуті, подорожах, екстремальному туризмі.

Принцип роботи

По суті, ПНБ працює як підсилювач світла. Пристрій має фотоелектронну трубку, яка здатна збільшувати інтенсивність світлового потоку в кілька сотень, а то й тисяч разів. Тому в приладі нічного бачення приховані в темряві об'єкти набувають контурів, яскравості та контрастності.

Основу будь-якого ПНБ складають такі функціональні елементи: об'єктив, приймач, підсилювач світла, окуляр чи модуль відображення картинки. Однак моделі можуть відрізнятися формою, яка часто стає вирішальним фактором при виборі.

Види конструкцій

Найчастіше на ринку можна зустріти два варіанти: бінокль та монокуляр.

  1. Бінокль, мабуть, – найпопулярніший форм-фактор. Воно й не дивно: у такий прилад нічного бачення можна дивитися двома очима, що знижує навантаження на зір.
  2. Перевага монокуляра – компактність та доступніша ціна (порівняно з біноклем). Якщо в пріоритеті транспортабельність, а глядіння в один окуляр не приносить дискомфорту, монокуляр – оптимальний варіант.

Особливої ​​уваги вартий прилад нічного бачення у формі окулярів. Такі моделі дозволяють звільнити руки під час спостереження, але не здатні збільшувати зображення.

Мисливці та військові також використовую ПНБ у вигляді прицілів. Це ті самі монокуляри, тільки з планкою для встановлення на зброю і прицільною мушкою в окулярі. 

Особливості вибору

Перед покупкою важливо уважно вивчити характеристики обладнання. Зокрема, варто подивитися на:

  • Діаметр вхідної лінзи. Чим ширший об'єктив – тим більше світла він пропускає у пристрій. Отже, картинка стає яскравішою і чіткішою. Однак розмір лінзи сильно впливає на ціну та габарити. Тому, якщо важливою є мобільність, краще вибирати моделі з діаметром об'єктива до 31 мм.
  • Охоплення. Чим ширше поле зору, тим більшу область прилад нічного бачення може передати. Цей фактор є важливим для багатьох завдань, адже він безпосередньо впливає на якість орієнтування. Широке поле охоплення особливо необхідне для зручного та швидкого переміщення.
  • Роздільна здатність. Від цього параметру матриці залежить, наскільки детальним буде зображення на виході. Відповідно, чим більше пікселів, тим чіткіше оператор може бачити віддалені та дрібні об'єкти. Для непрофесійних потреб цілком достатньо роздільної здатності в діапазоні від 240х240 до 640х480. Для професійних завдань краще вибирати варіанти із показником 720х240 і вище.
  • Ступінь захисту. Стійкість обладнання до зовнішніх факторів актуальна у всіх випадках, але особливо – в польових умовах. Тому, якщо ПНБ потрібен для полювання, військової справи, рятувальних робіт, туризму – варто вибирати модель із високим ступенем захисту. Позначка IP67 свідчить про підвищену пиле- та водостійкість.

Покоління перетворювача

Вибираючи прилад нічного бачення, варто звертати увагу не лише на тип перетворювача, а й на його покоління. Сьогодні найсучаснішими та найпрактичнішими є: 3, 3+, SUPER 2+ (2++). Такі матриці відрізняються більшою глибиною чутливості модуля, що позитивно впливає на якість зображення об'єктів.