Жодне будівництво житлового будинку чи промислового об'єкта не може бути виконано без металопрокату. Це особлива категорія продукції металургійного комплексу, яка посилює конструкції, підвищує жорсткість та міцність будівель. Крім того, металопрокат залишається, як і раніше, затребуваним у всіх сферах, починаючи від виробництва побутових приладів і закінчуючи авіабудуванням.

При цьому далеко не кожен знає, як правильно підібрати металопрокат та на які моменти звернути увагу. Розібратися в цьому питанні допоможуть фахівці компанії https://bekas.com.ua/ua, які склали список важливих моментів.

Як вибрати металопрокат

Перш ніж говорити про конкретні рекомендації, слід розібратися у призначенні виробів залежно від типу металу. Виділяють такі групи:

  • Чорні метали. Затребуваний варіант, який відрізняється високими показниками міцності та доступною ціною. При цьому матеріал має низьку стійкість до корозійних процесів.
  • Легована сталь. Це чорний метал з додаванням присадок, які підвищують твердість, ударну в'язкість та стійкість до механічних впливів. Наприклад, з додаванням вуглецю можна підвищити стійкість до деформацій. При цьому ванадій із хромом дозволяють отримати інструментальну сталь.
  • Нержавіюча сталь. Створено за рахунок додавання 15% нікелю, 20% хрому та інших металів, що легують. Така суміш істотно підвищує стійкість до кисню, лугів, кислот та корозійних процесів.
  • Кольорові метали. У виробництві прокату переважно використовують алюміній, мідь та їх сплави для отримання необхідних характеристик.

Визначившись із типом металу, можна приступати до вибору виробів металургійної продукції.

Ключові критерії вибору металопрокату

При відвідуванні металобази доцільно керуватися такими рекомендаціями, щоб зробити компетентний вибір:

  • Тип прокату. Головним параметром є вид профілю: труба, куточок, лист, швелер, двотаври та ін. Добір має відповідати вимогам конкретного проекту.
  • Габарити. Технічні якості та міцність багато залежить від товщини перерізу стінки, ширина, висота, глибина, діаметр або довжина полиць.
  • Поверхня. Важливо, щоб вироби не мали зовнішніх дефектів у вигляді раковин, деформацій, вм'ятин та корозії. Відмінно, якщо прокат має захисне цинкове, лакофарбове або олійне покриття.
  • Сертифікація. Важливо переконатися у відповідності до прокату встановлених стандартів ДСТУ. Це дозволяє надалі провести точні розрахунки проектування з розрахунком міцності та безпеки.
  • Постачальник. Репутація металобази є важливим критерієм у процесі вибору. Бажано, щоб із постачальником співпрацювали серйозні забудовники та промислові компанії.
  • Цінник. Надмірна економія на матеріалах завжди закінчується ще більшими витратами. У процесі вибору потрібно чітко розуміти, що за дуже низькою вартістю може ховатися аналогічна якість продукції. Оптимальним рішенням буде середній діапазон цін.

Всі ці критерії дозволяють кожному підібрати якісний металопрокат, який відповідатиме проекту, стандартам та виділеному бюджету.