Одним з найбільш затребуваних пристроїв систем водовідведення є каналізаційний зливний трап. Вони призначаються для приймання і відведення стічних вод з горизонтальної поверхні підлоги в каналізаційну систему. Ці пристрої знайшли широке застосування в житлових, громадських і виробничих будівлях. Конструкція трапа повинна забезпечувати наступні функції:

швидко і ефективно відводити воду;

фільтрувати стічні води від великих забруднень;

запобігати проникненню неприємного запаху в приміщення.

До недавнього часу випускали лише каналізаційний трап з нержавіючої сталі з гідравлічним затвором. Гідрозатвор являє собою певним чином вигнуту трубку, наповнену водою, яка перешкоджає проникненню неприємних запахів у приміщення з системи каналізації. Такий затвор вимагає періодичного оновлення у вигляді протоки водою. Найбільш поширеною проблемою при експлуатації каналізаційних трапів з гідравлічним затвором є пересихання води і неприємні запахи, якими багата каналізація, безперешкодно проникають у приміщення, доставляючи незручностей людям.

Давайте розберемося, що може спричинити за собою пересихання водяного затвора. Причин безліч, а самі основні серед них такі: трапом користуються епізодично (наприклад, він розміщений в гостьовому санвузлі, в душовій готельного комплексу або призначений для відведення води у разі аварійної протікання, а не для регулярного щоденного використання), тепла підлога, підвищена температура повітря в приміщенні, жаркий клімат, зрив гідрозатвори з-за помилок проектування системи каналізації.

В даний час вимоги стають більш жорсткими, людям необхідно комфортне користування приладами, що виключає додаткові трудозатрати на обслуговування пристроїв.

 

Вихід із ситуації - використання трапа, оснащеного сухим затвором, і це рішення стає все більш популярним.

Це пристрій не дає можливості появи неприємного запаху при відсутності водяного затвора і не вимагає частого обслуговування. Сухий затвор для каналізації може працювати як автономно, так і в комплекті з гідрозатворів, коли кожен з них доповнює один одного.

У мембранних трапів під тиском проходить напір води, затвор відкривається, і після проходу води пружина переміщає мембрану у вихідне положення. Доступ неприємним запахам надійно перекривається.

Поплавкові трапи працюють за рахунок того, що поплавок завжди знаходиться на поверхні гідрозатвори, а коли вода випаровується, поплавок опиняється в самому низу і закриває прохід.