
Ігристе вино: правила ефектної подачі
Красива пляшка з ігристим алкогольним напоєм, — традиційна прикраса столу на будь-якому святі.Для створення святкової атмосфери досить просто купити ігристе вино Асті чи іншого сорту.А якщо подавати його і пити, дотримуючись нескладних правил, гастрономічне захоплення забезпечене.
Як відкривати пляшку та наливати ігристе вино
Алкогольні напої цього типу люблять за вишуканий аромат, приємний смак і бульбашки газу, що м'яко лопаються на язиці.Щоб ігристе вино не втратило ці властивості на шляху з пляшки в келих, потрібно перешкодити випаровуванню вуглекислого газу.Саме завдяки йому з'являються бульбашки.
Для цього напій заздалегідь охолоджують до температури 8-10 градусів. Відкорковують пляшку перед самою подачею. Ефектно подавати вино прийнято у кілька етапів:
- Пляшку беруть однією рукою, нахиляють під кутом 45 градусів та повільно обертають.
- Другою рукою міцно тримають пробку, щоб вона не рухалася.
- Відразу після відкриття поволі наповнюють келихи приблизно на чверть, також злегка нахиливши, щоб вино стікало по стінці.Нахил збільшує концентрацію вуглекислоти, тому напій буде більш шипучим та красивим.
- Після того, як осяде піна, додають напій до половини келиха, теж по стінці, щоб уникнути зникнення бульбашок.
Характерний «постріл» пробки, який вважається ефектним та очікуваним – поширена помилка.Це означає, що вино або сильно збовтали, або відкрили дуже швидко.При цьому випаровується максимальна кількість вуглекислоти, тобто напій швидко втрачає смак і аромат.Пробка повинна вийти з пляшки плавно, з тихою бавовною і ледь помітною цівкою «диму».
Які келихи підходять для ігристого вина
Традиційними для цього алкогольного напою вважаються високі та вузькі фужери у формі флейти (flute).При цьому в такій ємності накопичується максимальна кількість вуглекислого газу.Тому чутливим людям смак та запах може здатися надто концентрованим.
Щоб цього уникнути ігристе вино, наливають у келихи «тюльпан».У них теж коротша чаша, внизу ширша, ніж зверху.Така форма забезпечує баланс смакових та ароматичних властивостей напою.
У широких келихах можна подавати солодке ігристе вино.Наприклад, це такі напої з асортименту інтернет-магазину MAUDAU, як:
- Mondoro Asti;
- Canti Asti;
- Tosti Asti Notte di Bollichine;
- Caudrina Di Romano Dogliotti Asti La Selvatica;
- Marengo Asti Dolce.
Хоча в такому келиху бульбашки зникають швидше, але букет розкривається повніше.Завдяки вмісту цукру, напій залишиться смачним, а не перетвориться на кислятину.
П'ють ігристе вино невеликими ковтками, попередньо потримавши у роті.За цей час бульбашки розчиняться мовою, залишивши лише приємні відчуття від м'якого смаку напою.