резюме зразок

Що порадити людям, які шукають роботу вперше? Чим може підкупити молодий спеціаліст менеджера по персоналу?

Тим, хто вперше шукає роботу, варто спочатку добре подумати, де б вони хотіли працювати, щоб не перетворювати кожен свій робочий день в пекло. Дуже добре, коли після закінчення навчання випускник ще раз задумається про те, що йому насправді цікаво. Зараз є такий тренд у бізнесі, що освіта мало пов'язана з розвитком кар'єри. Важливіше зрозуміти спрямованість. І здорово, що є етап, коли після закінчення вишу задаєш собі питання: «А чим я дійсно хочу займатися?»

 Перша робота повинна бути бажаною. Подумайте, де саме і що саме ви хотіли б робити. Є багато робочих місць, де роботодавці готові навчати молодих претендентів. Основні сектори, які не проти найму працівників без досвіду, - це служби гостинності, відпочинку, догляду за дітьми, роздрібна торгівля, озеленення.

Майже завжди головним вимогою до кандидата є наявність у нього досвіду роботи. Як домогтися, щоб вас все ж запросили на інтерв'ю? Насамперед, для цього треба скласти ефектне резюме, зразок його складання можна знайти в інтернеті. Воно повинно викликати непереборне бажання роботодавця особисто подивитися в очі тому, хто так уміло презентував себе у письмовому вигляді.

На щастя, сьогодні існує велика кількість порталів, де є багато корисних порад про те, як складати резюме, які питання задають на співбесіді, а також велика кількість інформації про самих компаніях, про сфери їх діяльності, про вакансії і т. д..

При пошуку роботи треба ретельно підготувати інформацію про себе, включаючи такі деталі, як отримана освіта та наявні навички. Вкажіть хоч якийсь неформальний досвід роботи. Навіть якщо ви добровільно, без зарплати, пару тижнів працювали, наприклад, нянею, то неодмінно позначте це в резюме.

На співбесіді у вас повинні «горіти очі», щоб будь-який роботодавець повірив, що ви просто зрушите «великі гори», вступивши трудитися в його компанію. Це для багатьох важливіше і досвіду, і освіти, разом узятих. І те, і інше - справа наживна, а ось щире бажання працювати зустрічається далеко не у всіх. І воно дуже ціниться.

 Якщо у вас є кар'єрні амбіції, то краще попрацювати пару років «на підхваті» у солідній фірмі (з урахуванням перспектив зростання), ніж 20 років «першим хлопцем на селі» в маленькій організації. Непогано було б скласти попередній список компаній, які цікаві в якості роботодавців. Ряд компаній мають спеціальні програми стажувань, і студенти активно беруть участь в них ще в період навчання.