• Головна
  • Список скорочено: які можуть бути поважні причини для неявки за повісткою під час війни в Україні
17:38, 18 листопада 2022 р.
Надійне джерело

Список скорочено: які можуть бути поважні причини для неявки за повісткою під час війни в Україні

Список скорочено: які можуть бути поважні причини для неявки за повісткою під час війни в Україні

В Україні з 24 лютого триває загальна мобілізація, чоловіки отримують повістки на вулицях та блокпостах, і за неявку передбачене покарання. Розповідаємо, чи існують в законі поважні причини не прийти до військкомату (ТЦК).

З вересня 2022 року під час війни уряд змінив список причин, через які чоловіки можуть не з’явитися за повісткою до військкомату (центрів комплектування та соціальної підтримки). Постанова Кабміну Про затвердження переліку поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного до ТЦК та СП для призову на збори від вересня 2022 передбачає тільки 5 поважних причин, при яких не будуть застосовані покарання, пише "НВ".

Поважні причини неявки за повісткою

  • смерть близького родича(батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича дружини(чоловіка), яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів;
  • хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною(чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини(чоловіка), які проживають разом із військовозобов'язаним чи резервістом, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;
  • здійснення стосовно військовозобов'язаного чи резервіста кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке робить неможливим його прибуття;
  • потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;
  • складання державних іспитів у вищих навчальних закладах.

Керівники військкоматів попередили, що після продовження військового стану не припинять роздавати повістки чоловікам у публічних місцях. Зокрема це важливо для створення облікового реєстру.

Які види повісток в Україні

  • Повістка для уточнення облікових даних. Видається чоловікам для уточнення облікових даних та щоб вияснити, чи має особа відстрочку. В цей час подаються всі документи, які надають право на відстрочку або звільнення від військової служби у воєнний час. Після цього вони можуть бути направлені на проходження військово-лікарської комісії. За результатами видається або висновок про відстрочку з дообстеження, або висновок з дозволом служити, або висновок про непридатність з винятком з реєстру.
  • Мобілізаційне розпорядження ― повістка, яка видається особам, які не мають підстав для звільнення чи відстрочення а також придатні за рішенням ЛВК. Вона зобов’язує прибути на збірний пункт у вказаний час.

Ухилення від повістки ― які є види покарання

  • Відповідно до статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративна відповідальність може бути у вигляді накладені штрафу від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів.
  • За статтею 335 Кримінального кодексу України винну особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності ― обмеження волі строком до 3 років.
  • Стаття 336 Кримінального кодексу України ухилення від призову карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#повістка #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...