• Головна
  • Колишні “вагнеровці” зізнались як “зачищали” Бахмут та Соледар: розповіли подробиці розстрілу понад 20 українських дітей
10:31, 18 квітня 2023 р.

Колишні “вагнеровці” зізнались як “зачищали” Бахмут та Соледар: розповіли подробиці розстрілу понад 20 українських дітей

Колишні “вагнеровці” зізнались як “зачищали” Бахмут та Соледар: розповіли подробиці розстрілу понад 20 українських дітей

Колишні російські ув’язнені, які були командирами підрозділів ПВК "Вагнер", розповіли про те, як вбивали дітей, жінок, літніх людей на окупованих територіях, зокрема у Соледарі та Бахмуті. Глава офісу президента Андрій Єрмак відреагував на зізнання "вагнерівців" і закликав світ "не боятися Росію, а бити жорстко".

Проєкт Gulagu.net опублікував відео з зізнаннями ескомандирів підрозділів ПВК "Вагнер" Азамат Улдаров та Олексій Савічєв, помилувані Путіним і завербовані у рамках реалізації програми Пригожина, відомої як "Проект "К", пише "Суспільне".

Вони розповіли подробиці розстрілу понад 20 українських дітей і підлітків, підриву ями з більш ніж 50 пораненими полоненими і "500-ми" (ті, хто вирішив залишити війну та відмовився виконувати накази про вбивство українців), зачистки житлових будинків із вбивством усіх, включно з дітьми.

"Азамат та Олексій перебувають у Росії, 100% вони не перебувають під будь-яким впливом СБУ, ЦРУ тощо. Вони протягом тижня давали докладні і послідовні свідчення в ході відео та аудіоопитування і повідомили засновнику Gulagu.net Володимиру Осєчкіну жахливі подробиці злочинів", – йдеться у розслідуванні.

Колишні “вагнеровці” зізнались як “зачищали” Бахмут та Соледар: розповіли подробиці розстрілу понад 20 українських дітей , фото-1

Вагнерівець" Алзамат Улдаров зізнався що отримав і виконав наказ розстрілювати цивільних, включаючи дітей.

"Я хочу, щоб Росія та інші держави знали правду. Я не хочу війни, я не хочу кровопролиття. Бачиш, я тримаю цигарку в цій руці. Цією рукою я виконав наказ – вбити дітей. Мені дали команду, я і вбив. А що мені робити залишалося?" , — сказав він.

За його словами, йому та його загонам давали наказ "зачистити та знищити всіх" у Соледарі. У районі цього міста висадилося близько 150 найманців.

"Те, що ми творили, коли заходили в Соледар і Бахмут… ось це була сцена. Нам дали команду – зачистити і знищити усіх. Ми йшли та вбивали всіх... Нам дали команду вивезти з Бахмута, з Артемівська, цивільних. Я пішов їх рятувати, цих цивільних... Там були діти. Х*хли... Коли я зайшов у підвал, там були діти. І мені була команда не випустити жодного. Я виконав команду і нікого не випустив. Я поклав там усіх нах*й, з моєю групою. Були жінки, чоловіки, пенсіонери, діти. Ти розумієш, що зараз на цих руках? " — сказав він.

Загалом за, словами Улдарова, у підвалі було 300-400 людей і з них близько 40 дітей,.

"Я дав команду знищити всіх. Це був великий будинок, дев'ятиповерхівка та цілий підвал, а також перший та другий поверх були забиті людьми та заміновані. Я дав команду – "обнулити" всіх", – сказав він.

Вагнерівець також розповів, як "контрольним" пострілом убив п'ятирічну дитину.

"Вона верещить, вона маленька дитина, розумієш. Їй п'ять-шість років, а я вистрілив, ти розумієш контрольний. Була команда зачистити всіх", – розповів він.

За його словами, це сталося 18 березня у Бахмуті.

Відповідаючи на питання хто віддавав наказ "вбивати всіх", Улдаров сказав, що його безпосередні командири отримували накази на зачистку від Пригожина.

Також Улдаров розповів, що при ньому було страчено кувалдою понад 20 осіб, більшість із яких "чвкшники". Він також зазначив, що вбивство вагнерівця-втікача Євгена Нужина, — правда, але стратили його до участі Улдарова в бойових діях.

Вбивство підлітків, полонених і своїх дезертирів: Розповідь Савічева

Колишні “вагнеровці” зізнались як “зачищали” Бахмут та Соледар: розповіли подробиці розстрілу понад 20 українських дітей , фото-2

Ексв'язень -"вагнерівець" Олексій Савічев. Скріншот з відео

Інший вагнерівець – Олексій Савiчев розповів, що після обміну полоненими в лютому офіцери наказали найманцям знищити всіх старших за 15 років, в районі Бахмута.

"Мирні жителі виходили. І був наказ: усіх, кому від 15 років і вище – всіх одразу розстрілювати без слів. Було розстріляно 20 – 24 особи, з них людей 10 – 15-річні та 17-річні підлітки. Є наказ — зачистити будинок. Хто там був — неважливо. Шансів вижити не було. Жодної живої людини у будинку не лишилося. Не виконав наказ — тебе обнуляють", — сказав він.

Вагнерівець зазначив, що розстрілювали навіть за татуювання.

"Вони виходили без зброї, але коли вони піднімали майки, там такі татуювання були, що діватись не було куди", — сказав він.

Савічев додав, що "вагнерівці" ніколи нікого не брали в полон, оскільки цим займаються військовослужбовці Міноборони РФ. Він також розповів, що найманців страчували за відмову виконувати накази щодо розстрілів цивільних, а також за спілкування журналістами.

За словами Савичева, при ньому було розстріляно 70 колишніх в'язнів за невиконання наказів, з яких він знав вісьмох.

"Вагнерівець" також зізнався, що особисто підірвав рів з 60 людьми, деякі з них були живі.

"У рові чоловік 60 точно були. Криків не було, вони просто дихали. Мені був наказ — прийти, підірвати і підпалити. Я ж не дивитимуся, скільки там людей дихало, скільки було живих. Я просто побачив там своїх, доповів командиру, він мені сказав, що це вже не наші. Я просто виконав наказ. Це було 19-20 січня, тому що 23 січня мене вже поранило", — сказав він.

Савічев зазначив, що кинув у рів близько 30 гранат. Потім тіла загиблих спалили.

Увага! У відео ненормативна лексика та насильство!



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Бахмут #Соледар #ПВКВагнер #вбивствадітей
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...