• Головна
  • Білорусь краде українських дітей
блог
10:45, 5 червня 2023 р.

Білорусь краде українських дітей

блог
Білорусь краде українських дітей

Білоруський режим причетний до незаконної депортації українських дітей. Ми звернули увагу на публікації білоруських пропагандистів та ідентифікували причетних осіб.

Станом на травень 2023 року майже півтори тисячі дітей в Україні постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії. За інформацією Офісу Генерального прокурора, 485 дітей загинули та ще понад тисяча отримали поранення різного ступеня тяжкості, пише KibOrg News.

Ще у березні віцепрем’єрка Ірина Верещук заявляла, що Росія незаконно вивезла на свою територію принаймні 2161 сироту. При цьому загальна кількість депортованих дітей може становити близько 150 тисяч.

До «Дубрави» «на оздоровлення»

Ми звернули увагу на організоване вивезення українських дітей з окупованих територій до Білорусі завдяки документу із пошт окупаційних адміністрацій, які нещодавно оприлюднили

Призначений окупантами «перший заступник міністра освіти та науки» окупованої Донеччини Михайло Кушаков звертається до директорки-колаборантки школи № 4 Оксани Целіковської із проханням сформувати списки дітей віком від 6 до 15 років для відправки «на оздоровлення» у табір «Дубрава» в Білорусі.

Усього восени 2022 року до табору із тимчасово окупованих Маріуполя, Волновахи, Ясинуватої та інших міст відправили 304 дитини. Здебільшого це сироти та діти, що залишилися без батьківської опіки. Ми знайшли згадки про це вивезення у білоруських ЗМІ. Виявилося, що таких змін у таборі було три. «Дубрава» прийняла 1050 людей, враховуючи 120 вихователів.

Білорусь краде українських дітей, фото-3

Політика не без спорту

Вивезення дітей реалізує підприємство «Білоруськалій» за допомогою фонду параолімпійця Олексія Талая. Він, зокрема, відомий своєю співпрацецю з проросійськими терористичними організаціями, симпатією до режима Лукашенка та участю у пропагандистських заходах проти України. Після початку повномасштабного вторгнення Талай приїжджав в одну з донецьких лікарень на зустріч із пораненими бойовиками.

Фонд паралімпійця у співпраці з донецькою колаборантською організацією «Дельфіни», серед іншого, організував вивезення артилериста окупаційної армії Павла Прохоренка. Той від 2017 року воює на боці незаконних збройних формувань. Наприкінці квітня 2022 року техніка, в якій він знаходився, наїхала на протитанкову міну — терористу відірвало ногу.

Директоркою згаданої вище «організації для дітей-інвалідів та їхніх батьків», яка, вочевидь, не робить різниці між «оздоровленням» дітей та бойовиків, є Ольга Волкова.

Системний злочин

Член опікунської ради фонду Олексія Талая Дмитро Казаков у пропагандистському сюжеті, що вийшов у вересні минулого року, заявляє, що вивезення українських дітей до Білорусі сталося вже не вперше. Більше того, відбувається це безпосередньо завдяки домовленостям «глав» двох держав-агресорів.

Заступник голови Об’єднаного перехідного Кабміну Білорусі Павло Латушко в цьогорічному травневому ефірі опозиційного білоруського телеканалу «Белсат» заявив, що до таборів було незаконно вивезено близько 2150 українських дітей. Американський журналіст Едвард Снайдер вважає, що у білоруських таборах відбувається фільтрація задля підготовки до усиновлення російськими сім’ями. Він підкреслює, що інформація про повернення дітей додому відсутня.

Депортованим пропонують не лише «оздоровлення», а й «розваги». Наприклад, зустріч з кишеньковими путінськими байкерами з банди «Нічні вовки». Їх постійно залучає російська пропаганда, тому в російському байкерському середовищі «вовки» здобули репутацію «путінських клоунів».

Білорусь краде українських дітей, фото-6

Відтінки пропаганди

Білоруські пропагандисти також не проти похайпити на темі українських сиріт з Донбасу. На першому національному телеканалі «Білорусь 1» у щотижневому телепроєкті «Это другое» пропагандистки Ксенії Лєбєдєвої теж у травні вийшла передача, присвячена темі «відпочинку» дітей у Білорусі.

Лєбєдєва отримала першу славу у 2020 році, висвітлюючи протести у Білорусі на догоду режиму Олександра Лукашенка. Після початку повномасштабного російського вторгнення вона приїжджала в тимчасово окуповані Донецьк, Маріуполь та Бердянськ.

Білорусь краде українських дітей, фото-7

Разом з іншими білоруськими пропагандистами Григорієм Азарьонком та Людмилою Гладкою вони передали гауляйтеру Донеччини Денису Пушиліну подарунок — світшот з цитатою Лукашенка.

У випуску передачі, присвяченому викраденим дітям, дісталося не тільки українській владі, яку ведуча на манер російської пропаганди називає «київською хунтою», але й білоруській опозиції, яка нібито тільки і вміє, що критикувати дії Лукашенка, відсиджуючись у Польщі та Литві.

Лєбєдєва винаходить залізний аргумент, що вивезення українських дітей до Білорусі не є міжнародним злочином та актом геноциду — мовляв, окупована Донеччина добровільно увійшла до складу Росії.

Білорусь краде українських дітей, фото-8

Хто ці діти

Також білоруська пропагандистка показала в ефірі дітей нібито з тимчасово окупованих Маріуполя, Макіївки та Ясинуватої. Говорити про об’єктивність не доводиться. Це калейдоскоп російської пропаганди: тут вам і «українські бойовики», і Маріуполь «розквітає» після «спецоперації», і куди ж без славетного «дамбілі бамбас 8 лєт».

На провокативне питання, ким себе вважають, діти похмуро відповідають: «Росіянами». Довгі роки російської пропаганди вплинули на них. Один з хлопців висловлює готовність воювати на боці Росії. Мовляв, «Україна прийшла» на «його землю», щоб «вбивати таких, як він», а «за таке не пробачають».

24 травня Офіс генерального прокурора у коментарі Reuters поінформував, що українські правоохоронці розслідують факти примусового переміщення українських дітей з окупованих територій, зокрема до Білорусі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Україна #діти #Білорусь #викрадення
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...