• Головна
  • У Львові відкрився незвичайний кемп для переселенців: він фокусується на вуличних культурах, - ФОТО
19:25, 5 червня 2023 р.
Надійне джерело

У Львові відкрився незвичайний кемп для переселенців: він фокусується на вуличних культурах, - ФОТО

У Львові відкрився незвичайний кемп для переселенців: він фокусується на вуличних культурах, - ФОТО

Urban Camp Lviv стане не лише новою домівкою для внутрішньо переміщених українців, але й простором для занять спортом і творчістю в місті.

У Львові в приміщенні колишнього будинку культури відкрився Urban Camp Lviv — центр для переселенців, що надає житло родинам із зони бойових дій, прифронтових та окупованих міст, а водночас популяризує вуличні культури: музику, танці, мистецтво, спорт і активні ігри. Проєкт реалізували платформа з розвитку та просування вуличних культур Street Culture і офіс міського розвитку Urban Reform за підтримки Данської громадської організації вуличних культур GAME. Сам кемп увійшов до мережі молодіжних просторів ТВОРИ!.

«У час війни вибудувати такий урбан-простір — це щось неймовірне. Я вражений від того, що я побачив. Тут якісне укриття, тут можуть проживати до 100 переселенців, тут класні спортивні локації, багато всього. Ця будівля має дуже круті мистецькі елементи, які не просто зберегли, а й відреставрували: чудова мозаїка та унікальні люстри. Тут є все необхідне, щоб молодь розвивалася, драйвила. Це цілий центр інновацій у різних напрямах, бо тут кожен сантиметр продумано й зроблено з любов’ю. Команда, яка всім цим займається, вдихнула в це приміщення нове життя. Ворог хоче знищити це життя, а ми невтомно відновлюємо й рухаємося вперед», — зазначив на відкритті кемпу Андрій Садовий, міський голова Львова.

Поєднання житла з вуличними культурами робить новий простір особливим. Завдяки активностям і відповідній інфраструктурі мешканці Urban Camp отримують не просто дах над головою, а можливість швидше адаптуватися в новому середовищі й повернутися до звичного життя. Особливо, підкреслюють організатори, це допомагає дітям, що найбільше страждають від війни та зміни середовища після переїзду.

«Ми у Street Culture підтримуємо дітей із прифронтових міст ще з 2014–2015 років. Ще тоді ми побачили, як вуличні культури допомагають їм відновитися від пережитого стресу — завдяки соціалізації, спорту і творчій діяльності. Минулої весни відкрили у Львові початкову локацію Urban Camp, що зрештою прийняла понад 500 людей, переважно — дітей і жінок. А тепер ми перезапустили й масштабували проєкт у найбільш корисному та продуктивному форматі», — зазначає Єгор Матюхін, співзасновник ГО Street Culture.

Urban Camp Lviv розташувався у приміщенні колишнього палацу культури. Команда ревіталізувала будівлю: облаштувала тимчасове житло хостельного типу для сімей із дітьми — з душовими, кухнею, дитячим ігровим куточком. Також у кемпі є декілька спільних просторів, а один із залів переобладнали на повноцінний простір для проведення майстер-класів, батлів і фестивалів. Після перемоги Urban Camp Lviv планують розвивати як міську платформу з вуличних культур — додаватимуть спеціальні споти, спортивні й творчі локації.

«В Україні дуже багато покинутих пам’яток модерністської архітектури. Приклад Urban Camp Lviv має показати іншим, як можна ревіталізувати такі приміщення й подарувати їм друге життя. Дуже важливо привертати увагу до збереження занедбаних будівель, робити якісну та стійку реставрацію, переосмислювати їхню функцію і не боятися експериментувати з добудовами й матеріалами, а також імплементувати досвід інших країн в український контекст», — розповідає проджект лід Urban Reform, архитекторка та урбаністка Анастасія Палій.

Першим івентом в Urban Camp Lviv став Фестиваль вуличних культур, що відбувся 3 червня. Він об’єднав внутрішньо переміщених осіб, львів’ян і гостей міста навколо спільноти вуличних культур. У рамках заходу пройшли майстер-класи з диджеїнгу, брейкінгу, графіті, хіп-хопу; турніри з панна-футболу та стритболу; батли з вуличних культур; благодійна хіп-хоп-вечірка на честь відкриття урбан-кемпу й до 50-річчя хіп-хоп-культури у світі. Загалом за перші вихідні Urban Camp Lviv відвідали близько 400 гостей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #переселенці
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...