• Головна
  • Відмінити звіти, знести бази відпочинку, «одержавити» землю: Мангуш під окупацією
блог
10:28, 14 червня 2023 р.

Відмінити звіти, знести бази відпочинку, «одержавити» землю: Мангуш під окупацією

блог
Відмінити звіти, знести бази відпочинку, «одержавити» землю: Мангуш під окупацією

Пошуки свідчень злочинів окупантів і цікавих матеріалів не припиняються.

Команда KibOrg досліджує здобуті пошти «адміністрацій» загарбників. Про безлад і хаос, принесені до тимчасово окупованого Мангушу, читайте в матеріалі.

 «Ні» звітам або все ж таки компенсаціям?

У вересні 2022 року «виконувачка обов’язків міністра праці і соціальної політики» Лариса Толстикіна звернулася до «голів» окупованої Донецької області. Колаборантка повідомила про відміну надання звітності з компенсації за пошкоджене або втрачене житло і майно. Оскільки мешканці Донеччини на той період часу масово скаржилися на ігнорування їхніх проблем «адміністраціями», можна припустити, що відсутність звітності тільки погіршила ситуацію з наданням допомоги постраждалим громадянам.

Відмінити звіти, знести бази відпочинку, «одержавити» землю: Мангуш під окупацією, фото-1

Серед останніх новин, пов’язаних з Ларисою Толстикіною, є її заява про мобілізованих у Донецькій області. Справа у тому, що на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році загарбники наголошували на збереженні робочого місця і заробітної плати за мобілізованими працівниками підприємств на окупованих територіях. Тепер, за словами колаборантки, у випадку мобілізації робітники все ж таки втрачатимуть зарплату.

«Ні» курортному містечку

В окупації низка баз відпочинку у селі Широкине закріплена за «міністерством вугілля та енергетики». З цієї причини «міністерство» у серпні 2022 року звернулося до «голови адміністрації» Новоазовського району за інформацією з приводу необхідності зносу ряду баз через пошкодження внаслідок російської агресії. Серед об’єктів, зокрема, дитячі оздоровчі центри.

До 2014 року у курортному селищі Широкине нараховувалось близько 700 будинків і понад 1800 мешканців. Вже станом на червень 2015 року через війну у населеному пункті залишилось 20 осіб. У липні того року останні мирні жителі були евакуйовані. Бої за Широкине між бойовиками і підрозділами ЗСУ точилися з 2014 до 2016 року, внаслідок чого близько 60% будівель були пошкоджені або зруйновані. Згідно з Мінськими угодами, у 2015 році село потрапило під демілітаризацію. Попри положення Мінських домовленостей, проросійські найманці продовжували обстріли вже опустілого Широкиного. 

«Так» зависоким цінам

Свідчення щодо надмірно високих цін на окупованих територіях Донецької область містить документ за серпень 2022 року. Так зване «міністерство промисловості і торгівлі», провівши моніторинг вартості продовольчих і непродовольчих продуктів в окупації, повідомило про необхідність прийняття заходів через необгрунтоване підняття рівня цін.

Відмінити звіти, знести бази відпочинку, «одержавити» землю: Мангуш під окупацією, фото-4

 Документ підписаний «виконувачем обов’язків міністра» Володимиром Рущаком, який у листопаді того ж року був призначений «міністром». У 2013 —2015 роках Рущак був керівником Національного агентства з акредитації України, де активно провертав корупційні схеми. Проти порушника було заведено кримінальну справу, але він втік до Росії, аби і там стати заступником голови Федеральної служби акредитації. Після цього Рущак був направлений на окуповану Донеччину, де знову обійняв чиновницьку посаду і, вірогідно, продовжив корупційну і далеко непрофесійну діяльність. 

«Так» вивезенню продуктів 

У вересні 2022 року Рущак звернувся до «голови адміністрації» Мангушського району Бориса Трими. У повідомленні йшлося про постачання до квазіреспубліки краденої сільськогосподарської продукції, виготовленої на окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей. З метою забезпечення населення окупованої Донеччини харчами, загарбники організували оптово-роздрібні ярмарки з вивезеним продовольством. «Міністерством промисловості і торгівлі» планувалося виділення торговельних майданчиків з можливістю розташування до 10 одиниць вантажного автотранспорту.

Відмінити звіти, знести бази відпочинку, «одержавити» землю: Мангуш під окупацією, фото-5

Крім того, про вивезення продукції з інших областей на ярмарку в Донеччині свідчать пропуски на проїзд автівок у вересні 2022 року для перевезення сільськогосподарського вантажу. Нижче наводимо пропуски для транспортних засобів, що мали «дозвіл» на вивезення товарів із Запорізької області. 

«Так» привласненню землі

На ім’я того ж Бориса Трими був написаний документ, який стосувався запиту інформації щодо земельної ділянки у селищі Мангуш. Самопроголошене «управління спеціальних програм» окупованої Донецької області вимагало свідчень для розглядання можливості використання об’єкта для «державних потреб».

Відмінити звіти, знести бази відпочинку, «одержавити» землю: Мангуш під окупацією, фото-13

Врятувати теплоносій: «так» або «ні»

«Добробут і благополуччя» квазіреспубліки змушують окупаційне «керівництво» вдаватися до розширених програм попередження крадіжок. Наприклад, це стосується теплоносія. Аби не допустити несанкційний відбір теплоносія з опалювальної системи багатоквартирних будинків, окупанти з «заступником міністра будівництва» Володимиром Дубовкою на чолі розробили цілу низку «необхідних заходів»:

  • «роз’яснювальна робота» всіма доступними методами, включно зі ЗМІ;
  •  поквартирний обхід із залученням правоохоронних органів з метою демонтажу пристроїв, що можуть слугувати для відбору теплоносія;
  • фарбування теплоносія.
Відмінити звіти, знести бази відпочинку, «одержавити» землю: Мангуш під окупацією, фото-14

Погіршення рівня життя громадян, як-от завищені ціни, зображають стан регіону під окупацією. Корупціонери на керівних посадах і зменшення зобов’язань зі звітностей сприятимуть погіршенню умов життя для мешканців окупованої Донецької області. 

Використані в статті матеріали можна завантажити за посиланням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Донеччина #Мангуш #окупація #колаборанти
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...