• Головна
  • В дію вступили нові обмеження продажів тютюну та електронних пристроїв в Україні
17:26, 11 липня 2023 р.

В дію вступили нові обмеження продажів тютюну та електронних пристроїв в Україні

В дію вступили нові обмеження продажів тютюну та електронних пристроїв в Україні

Від сьогодні в Україні забороняється реклама та продаж тютюну та електронних пристроїв.

Про це повідомила Держпродспоживслужба на сайті відомства.

11 липня 2023 року набув чинності закон №1978 "Про внесення змін до деяких законів України про охорону здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну", - пише Держпродспоживслужба.

QnfgajdDTTz_fWg081delmXbrlY4oFOCUjQoAkWbIKrcLMXYyZ-RXgfNypGckyrixatgjgPym_pw-bEl8vTmYl4SVZtlOMcDuvgkkuW2yfy2h034QOtNaxdwk-4rpcNUNghf3RyE0ShOgHGC8cNLHMY

Тепер антитютюнове законодавство забороняє рекламу та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них, а також встановлює штраф за реалізацію цих виробів особам до 18 років у розмірі 1020 грн ( у разі порушення повторного терміну – 10 200 грн).

Документ регулює відповідальність щодо заборони куріння з використанням пристроїв для нагріву в усіх громадських місцях та приміщеннях за аналогією з курінням звичайних сигарет.

Заборонено й виробництво (крім виробництва для експорту), оптова і роздрібна торгівля та імпорт для реалізації на території України сигарет, що містять смако-ароматичні добавки.

Держпродспоживслужба зазначає, що тютюнові вироби, електронні сигарети, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, а також пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, введені в обіг до того, як закон вступив в силу, знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання, але не довше 12 місяців з дня набрання чинності цим Законом.

На думку ініціаторів нововведень, реалізація проєкту Закону сприятиме скороченню поширеності куріння серед усіх вікових груп, насамперед серед дітей та молоді, йдеться в пояснювальній записці. 

Обґрунтуванням необхідності прийняття законопроєкту є те, що вживання тютюну є однією з основних причин передчасної смертності, якій можна запобігти. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від хвороб, спричинених вживанням тютюну, щороку помирає понад 8 мільйонів людей світі, а в Україні щорічні втрати становлять близько 130 тисяч людей.

Кароліна Котляренко



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Україна #тютюн #елетронніпристрої
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...