• Головна
  • Зміни у виплатах переселенцям: хто буде отримувати грошову допомогу
16:11, 12 липня 2023 р.

Зміни у виплатах переселенцям: хто буде отримувати грошову допомогу

Зміни у виплатах переселенцям: хто буде отримувати грошову допомогу

Уряд ухвалив постанову, яка внесла зміни до порядку призначення виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Ці зміни спрямовані на забезпечення підтримки найбільш незахищених громадян і сімей, які опинилися у скрутному становищі. 

У Мінсоцполітики зазначили, що з 1 серпня 2023 року всім внутрішньо переміщеним особам, які отримують допомогу зараз, буде автоматично продовжено виплату на ще 6 місяців, до кінця січня 2024 року. Розмір допомоги залишається на рівні 3 тис. грн для осіб з інвалідністю та дітей та 2 тис. грн для інших осіб.

Виплати не продовжуватимуться для осіб, які перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, а також для тих, хто повернувся до покинутого місця проживання. Також виплати припинятимуться для осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Важливо зазначити, що громадяни не потребуватимуть додаткових дій для продовження виплат, оскільки це буде здійснюватись автоматично. З 1 вересня допомога продовжуватиметься для громадян, чий майновий стан вимагає такої підтримки, але не продовжуватиметься для тих, хто може собі дозволити суттєві витрати без допомоги держави (купівля автівки, земельної ділянки, нерухомості, активів, тощо). 

Нові критерії отримання допомоги не впливатимуть на вже отриману допомогу до 1 серпня 2023 року. Крім того, особам, які звертаються по отримання допомоги після 1 серпня 2023 року, буде призначатись допомога на шість місяців на родину з розрахунку на кожного члена сім'ї в розмірі 3 тис. грн для осіб з інвалідністю та дітей і 2 тис. грн для інших осіб.

Також з постановою надається можливість отримувати допомогу ВПО, у яких народилися діти після переміщення, що вирішує проблему з отриманням допомоги на дітей, народжених після переміщення, чий зареєстрований адресаційний пункт співпадає з місцем реєстрації батьків (місцем, куди переїхали ВПО).

Крім того, встановлено можливість дистанційного відмови від статусу внутрішньо переміщеної особи без особистого звернення до органу соціального захисту населення.

Виплати допомоги ВПО будуть здійснюватись щомісячно 15-го та 28-го числа кожного місяця.

Як зазначається, на поточний рік закладено 57 млрд грн на допомогу ВПО. Наразі відбувається фінансування виплат для понад 2,6 млн осіб.

Анастасія Андрейковець

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Кабмін #переселенці #виплати
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...