• Головна
  • Артемізинін: корисні властивості та побічні ефекти
Новини компаній
11:00, 7 серпня 2023 р.

Артемізинін: корисні властивості та побічні ефекти

Новини компаній

Артемізинін та його напівсинтетичні похідні є групою лікарських препаратів, які успішно використовуються у боротьбі з малярією, спричиненою паразитом Plasmodium falciparum. Відкриття цього препарату належить китайському фармакологу Ту Юю, яка за свої досягнення отримала половину Нобелівської премії з медицини та фізіології у 2015 році. Використання лікарських засобів, що містять похідні артемізиніну (артемізінін-комбіновані препарати), на сьогоднішній день є загальноприйнятим стандартом у лікуванні тропічної малярії по всьому світу.

Лікування раку

Артемізинін тестується як ліки, які здатні побороти рак. Цей препарат прекрасно демонструє свою силу протипухлинного ефекту у експериментальних моделях на гепатоцелюлярній карциномі. Останні дані, які були надані дослідниками, показали, що дигідроартемізинін (похідне артемізиніна) може уражати метастатичні клітини меланоми людини в пробірці, при цьому спричиняючи мітохондріальний апоптоз, а це у свою чергу, дає зниження залізо-залежної генерації цитотоксичного окислювального стресу.

Артемізинін: корисні властивості та побічні ефекти, фото-1

Неускладнена малярія

Артемізиніни можуть застосовуватися як монотерапія, але це часто призводить до високої ймовірності рецидиву захворювання. Щоб ефективно очистити організм від усіх паразитів та запобігти повторенню хвороби, необхідно використовувати інші препарати. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) намагається обмежити випуск некомбінованих препаратів артемізиніну, оскільки розуміє, що стійкість малярійного паразиту до артемізиніну та його похідних може призвести до катастрофи.

ВООЗ рекомендує використовувати артемізинін-комбіновані препарати як пріоритетну терапію при лікуванні тропічної малярії по всьому світу. Комбінація препаратів є більш ефективним підходом, оскільки компонент артемізиніну знищує більшість паразитів на початку лікування, а другий компонент, що залишається у організмі довше, продовжує вбивати залишкових паразитів. Такий поєднаний ефект дозволяє більш ефективно позбавитися від хвороби та запобігти розвитку лікарської стійкості паразитів.

Дозування артемизинина і побічні ефекти

Зачасту артемізинін добре засвоюється в організмі,тому побічних ефектів буде по мінімуму. Проте все ж знаходяться люди, які повідомляють про негативний вплив та різноманітні неприємні реакції, загалом це спричинене тим, що пацієнт вживає забагато цього препарату. Знаходилися люди, які відчули ефект детоксикації, оскільки мікроби почали вмирати. Для того, щоб він добре засвоювався, приймайте артемизинин разом з жирною їжею, наприклад морозивом, йогуртом, цільним молоком або риб'ячим жиром.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...