• Головна
  • «Главное, что у моря»: серед росіян зростає попит на нерухомість в окупованому Маріуполі, - ФОТО, ВІДЕО
13:34, 19 серпня 2023 р.
Надійне джерело

«Главное, что у моря»: серед росіян зростає попит на нерухомість в окупованому Маріуполі, - ФОТО, ВІДЕО

«Главное, что у моря»: серед росіян зростає попит на нерухомість в окупованому Маріуполі, - ФОТО, ВІДЕО

На сайтах купівлі/продажу та у соціальних мережах щодня зростає кількість оголошень щодо нерухомості у Маріуполі. Наприклад, на сайті Авіто (російський аналог Olx) та у тематичних групах «ВКонтакте» з’являються повідомлення або про продаж нерухомості, або знаходяться охочі придбати житло біля теплого Азовського моря.

Журналісти з «Телебачення Торонто»та російського опозиційного видання «Бумага» змогли поспілкуватись з тими, хто бажає придбати житло в окупованому місті. Більшість з них - це люди з віддалених від України регіонів: Омськ, Москва, Красноярськ та інші. 

Але не варто забувати, що Маріуполь – не єдине місто на узбережжі, яке тимчасово захопили окупанти. В ЗМІ гауляйтери протягом всього часу розповідають про «небачені масштаби відпочивальників та продажу нерухомості» у курортних містечках як у 2022 році, так і у 2023-му. Однак є велика відмінність – цінова політика. Ціни на квартири у Маріуполі, Приазов’ї та у Криму – майже на одному рівні, але навколишнє середовище, не кажучи про стан квартир та будинків, - не порівняти. В інших населених пунктах Приазов’я та Криму немає серйозних руйнувань, міста не піддавалися авіабомбардуванням та у багатоповерхівки не прилітало з артилерії, як це відбувалося декілька місяців поспіль у Маріуполі. 

Проаналізувавши вищенаведені ресурсі з купівлі/продажу нерухомості, можна відзначити, що ціни на квартири у Маріупольському районі стартують від 15000 доларів. Наприклад, привертає увагу оголошення, про продаж квартири за 23 тисячі доларів у Лівобережному районі на проспекті Перемоги – в одному з найбільш зруйнованих районів міста

У той же час у Севастополі пропонують за подібні гроші  2-кімнатну квартиру у центрі міста та апартаменти біля моря і у парку «Учкуєвка» – одному з найпривабливіших та дорогих районів. Приблизно за такими цінами можна придбати житло в окупованому Мелітополі Запорізької області. 

«Главное, что у моря»: серед росіян зростає попит на нерухомість в окупованому Маріуполі, - ФОТО, ВІДЕО , фото-1

Ситуація з орендою житла у Маріуполі ще цікавіша: цінник починається з 5000 рублів за добу (50 доларів)

у той час можна знайти пропозиції у кримській Ялті середньому за 25 доларів у центральних районах міста та з сучасним ремонтом

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у своєму телеграм-каналі написав, що окупанти також активно займаються «будівельним бізнесом» на розбудові історичного центру міста. 335 млн. доларів США – саме стільки планують заробити на росіянах, які мріють мати «житло біля моря».

Одразу після окупації міста, “нова влада” взялася за «відновлення». Пропагандистська машина працювала на повну, розповідаючи, як Маріуполь «активно повертається до мирного життя і як йдуть роботи з відбудови». До «відновлення» долучали не всіх, а переважно людей з верхівки влади. Блогери з каналу «Алексей Навальный» зробили навіть розслідування і викрили розкішне життя родини заступника міністра оборони рф Тімура Іванова, який займався так званою «відбудовою Маріуполя», а по факту – відмиванням грошей та корупцією. 

На тлі пропагандистських сюжетів «як Маріуполь повертається до життя» приховуються проблеми місцевих мешканців, які все, що отримали від окупаційної влади, – це порожні обіцянки відбудувати їхнє житло. Багато кого виселили в бідні райони рф, когось - в напівзруйновані гуртожитки регіону, щоб в уцілілі будинки заселити військових та їхні сім’ї, представників окупаційної влади та росіян. 

У «найкращих російських традиціях» здебільшого і будівництвом займаються мігранти з країн Середньої Азії. Росіянам у бажанні мати «квартирку на узбережжі моря» байдуже на те, що місто пережило справжню трагедію і перетворилося на цвинтар. Окупаційний режим продовжує вести геноцидну політику та заміщувати українців, тобто робить все, щоб після деокупації, українців в місті було якомога менше. Навіть російський блогер Міша Маваши, який відвідав Маріуполь, був вражений, скільки сюди завезли мігрантів з рф. І ось вони якраз живуть у гуртожитках, в яких мали би бути маріупольці, що втратили житло. 

Отже мешканці Красноярська та Омська, Москви чи Новгорода, які ніколи тут не були і яких влада “годує” пропагандою про темпи відбудови Маріуполя, що тільки “немножко пострадал”, готові вкласти чималі гроші у “бульбашку”. Адже правди про місто вони не знають і не шукають.

Максим Бородін, який багато років вів боротьбу із меткомбінатами щодо забруднення ними повітря та води, в інтерв’ю “Радіо. Свобода” пояснив, що насправді очікує людей в “городе у моря”: «До цього майже 100 років накопичення було металургійних відходів, а зараз до них додалися просто шалені відходи й зараження від вибухів снарядів, мін, бомб, ракет, від всього цього. Все це зараз в ґрунтах, і воно там буде ще мінімум 50 років, якщо не більше. Так, це не вбиває одразу, не за рік, не за два, але через певний момент ми будемо мати хвилю онкології, хвилю системних захворювань, крові, всього іншого».

Нагадаємо, що Маріуполь – одне з найбільш зруйнованих міст внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну. Оборона Маріуполя тривала 86 днів, місто було повністю оточено. Окуповане понад рік тому. Ще під час боїв в місті, у квітні 2022 року, президент України Володимир Зеленський заявив про 98% зруйнованих будівель у місті. 

Данило Вінниченко




Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Маріуполь #окупація #житло #аренда #мігранти
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...