• Головна
  • Вернутися до витоків: на Донеччині працює розмовний клуб української мови
19:05, 28 жовтня 2023 р.

Вернутися до витоків: на Донеччині працює розмовний клуб української мови

Вернутися до витоків: на Донеччині працює розмовний клуб української мови

Жителі Костянтинівки вдосконалюють знання з української мови у місцевому розмовному клубі. Безоплатні заняття  відвідують близько 15 містян. Збираються вони раз на місяць на базі громадської організації "Український інститут антикризового менеджменту" та активно вивчають цікавий для себе предмет.

Про роботу клубу розповідає Суспільне Новини у День української писемності та мови, який відзначається 27 жовтня.

Надія Арапова, яка відвідує розмовний клуб з червня поділилася: “В побуті у моєї рідної сім'ї, де я народилася, розмовляли дуже красивою українською мовою. А я пішла вже в російську школу… Мені дуже гріє оце, пам'ять моя, пам'ять моєї сім'ї, і моєї рідні всієї. І тому я повертаюсь, хочу вернутися до витоків”.

“Скільки було заборон української мови, скільки переламу. От я вживаю багато таких слів російських. Тому треба займатися, працювати над собою”, - пояснює свою мотивацію Ярослав Маланчук.  На його думку, в цей момент проентів 90 людей переходять на українську, тому що це - код нації. Також він вважає, що варто повертатися не тільки до мови, а й до правильної історії.

Відвідувач Іван Гаврюченко наголошує, що російський імперіалізм нищив українську мову всіма методами, які можливі. 

Викладачка української мови Надія Зубатюк пояснює: “Саме тут, у нас за 30 кілометрів до лінії фронту, набагато більше потреби в розмовному клубі. Не в форматі навчання онлайн, коли учні, студенти, дорослі, які вивчають мову, здобувають знання української мови, на якийсь рівень — В2, В1. Саме розмовний клуб створює україномовне середовище, де люди потребують спілкування більше, ніж якихось формальних знань".

Нагадуємо, що День української писемності та мови — це свято розвитку державної мови, започатковане 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

Катерина Істоміна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#українськамова #Донеччина #розмовнийклуб #Костянтинівка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...