• Головна
  • Декілька слів про орнаменти українських вишивок
09:57, 24 січня 2014 р.

Декілька слів про орнаменти українських вишивок

вишиванка діти

вишиванка діти

Декілька слів про орнаменти українських вишиванок.

Орнаменти українських вишиванок можуть бути геометричні, рослинні та тваринні. Перший випадок традиційно використовувався у слов’янській міфології. У даному випадку річ йде про  зображення на полотні різноманітних трикутників, кружечків, прямих та хвилястих ліній, квадратів, тобто всіх геометричних фігур. Розгадати зміст  таких вишиванок надзвичайно непросто, адже в основу побудови сучасних моделей покладений глибинний мотив.

         Використання рослинних орнаментів пояснюється бажанням майстринь передати у своїй роботі всю повноту краси навколишнього світу. В давні часи зображувався виноград, квіти, хміль, дубове листя та інше. Кожен з таких візерунків несе неповторну символічність, наприклад барвінок – увінчує довговічне життя,  а зображення яблука, розрізаного на чотири часини парного кольору – пророкує довготривале кохання.

         Традиційні тваринні орнаменти характеризуються використанням зображень птахів, риб та інших різноманітних тварин.

         Найбільше значення відіграє техніка вишивання, а в практиці налічується приблизно сто різноманітних швів. Деякі їх види притаманні лише для конкретного регіону України. Частина знайшла своє відображення за кордоном.

         Найскладніший спосіб вишивання, який називається «занизування» дійшов до наших часів, завдяки здобуткам минулих століть. Є твердження, що з початку зародження ремесла, така техніка була єдиною.  Сьогодні, вона поширена практично по всій території України, особливо на Поділлі. Аналізуючи подільські вироби, представлені в чорному та червоному кольорах, можна стверджувати, що такі роботи увібрали стародавні традиції.

Досяг вершини популярності метод «занизування» і на волинській території. Техніка «заволікання» нагадує своєрідне стародавнє перетикання на ткацькому верстаті. На сьогоднішній день, вона знайшла своє широке відображення на Поліссі в районі Українських Карпат. За допомогою таких швів можна створювати лише геометричні фігури.

Столиця України та Чернігівська область спеціалізуються на процесі «набирування».  В основу такого метода покладена вишивка зліва направо у вигляді дрібних швів.

         Як бачимо, у своїх роботах жінки використовують безліч методів, прийомів та різноманітних технологій, відіграють головну роль у побудові кінцевого результату зображення.

Джерело - http://etnodim.com.ua/

Автор - Рябчук Оксана

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...