• Головна
  • Відмовляються від обміну і не хочуть у "ДНР": мешканці Донецька, що потрапили в полон, вважають місто українським, - ВІДЕО
12:54, 3 червня 2022 р.

Відмовляються від обміну і не хочуть у "ДНР": мешканці Донецька, що потрапили в полон, вважають місто українським, - ВІДЕО

Щонайменше четверо "мобілізованих" з ОРДЛО, які потрапили в полон до Збройних Сил України на Харківщині, відмовляються від обміну та хочуть залишитися на підконтрольній Україні території. Вони розповідають, як їх кинули на фронт.

Також один із полонених заявив, що вважає себе українцем і хоче, щоб Україна повернулася до його рідного Донецька. Відео розмови з полоненими, де вони про це говорять, виклав блогер та автор проекту "Шукай своїх" Володимир Золкін, - пише "Обозреватель".

26-річний кулеметник Олександр Пігуз із Донецька заявляє, що пішов на війну через погрози. Йому, студенту історичного факультету університету в Донецьку, загрожували відрахуванням та кримінальним переслідуванням.

"Ніхто нам про [вторгнення в] Україну не говорив, нам у військкоматі говорили, що ми служитимемо в межах Донецька, охоронятимемо тилові об'єкти. І коли ми опинилися в Білгородській області, стало зрозуміло, куди ми їдемо. Виходить, ти нелегально в'їхав на територію російської федерації, нас сюди завезли залізничним ешелоном, куди ти там підеш, тебе знайде ФСБ або поліцейські, у тебе немає карткової банківської, нічого... Тому довелося", — сказав Пігуз.

У полоні кулеметник – із 25 березня. Він запевняє, що категорично проти насильства називає себе українцем і каже, що хотів би, щоб українська влада повернулася до Донецька.

"24 березня мою роту перекинули в Вільховку і саме наш взвод неповний залишили на околиці Вільхівки рити бліндаж. Наступного дня, коли наша частина взводу заступила в наряд, мене відправили як кулеметник на позицію, метрів на сто вперед, хвилин через 15 після цього , по дорозі, судячи з усього з Харкова я побачив колону, що рухалася. Перш ніж я встиг побачити будь-які знаки різниці між колоною і бліндажем, який відкопувала решта взводу, почався бій і через хвилину-півтори він завершився", - сказав Пігуз.

За словами полоненого, він не вступав у бій, а спостерігав за ситуацією, а потім був захоплений бійцями тероборони. На його думку, єдиний шанс залишитися живим — здатися в полон або сховатися від мобілізації.

Зараз, каже Пігуз, і він, та інші полонені з його камери хочуть відмовитись від обміну.

"Ми збираємося з хлопцями з камери написати рапорт про відмову від обміну, якщо такий і планувався, залишитися тут. Теж усі хлопці-українці, з Донецька мобілізовані", - сказав бранець.

Про аналогічні наміри заявили інші "герої" відео – 23-річний Сергій Роповка з міста Кіровськ, 18-річний Максим Шапошников із Харцизька та 20-річний Владислав Гросс із Макіївки. Частина з них після вторгнення стояла у Момотові поблизу Кутузівки.

"Почався обстріл о 5:30. Ми просто ховалися і думали, що робити, тікати або здаватися. Ніхто не постраждав. Ми добровільно здалися... Я не хотів [воювати]. Я думав, нас два тижні протримають і звільнять. Максимум місяць . На таке я не розраховував", - сказав Шапошников.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#війна #полон Донецьк #ДНР
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...