• Головна
  • Як громадські активісти розвивають культуру у прифронтовому Покровську, - ФОТО
10:00, 27 лютого

Як громадські активісти розвивають культуру у прифронтовому Покровську, - ФОТО

З початку війни Покровськ на Донеччині перетворився на військове містечко біля лінії фронту. Наразі тут є багато обмежень, у тому числі заборона проведення масових заходів. Тому деякі мешканці, що скучили за мистецтвом, їдуть на велику землю, адже в інших регіонах культурні заклади більш менш продовжують працювати. Щоб якось виправити ситуацію, громадська організація «Мистецька лабораторія «City-ART» започаткувала у прифронтовому місті проєкт «Літературна вітальня».

Що це таке? Раз на місяць організатори запрошують творчих особистостей до культурного простору BULVAR на мистецький вечір поділитись своїми талантами. Вже другий рік поспіль «Літературна вітальня» збирає разом поетів, співаків, музикантів, акторів, танцювальні колективи та інших митців.

Від ідеї до реалізації

До «Мистецької лабораторії» наразі приєдналось вже багато творчих мешканців міста. Громадську ініціативу підтримала адміністрація BULVAR - для проведення вечорів безплатно надають майданчик та звукову апаратуру.

«Ми дуже вдало доповнили один одного, я маю на увазі проект «Літературна вітальня» та наш культурний простір. За минулий рік змінилось багато чого. Ми зрозуміли, що не чекаємо схвальних відгуків або великої кількості людей на заході. Просто робимо свою справу та створюємо камерну мистецьку атмосферу. І ця трансформація мені дуже подобається», –каже івент-менеджерка культурного простору Аліна Дацун, яка допомагає як звукорежисерка на проекті.

Для заходів кожного разу обирається різна тематика вечора, ретельно готується сценарій. Учасників шукають за допомогою сарафанного радіо. Організатори дають анонси у Фейсбук та Інстаграм. Дехто приєднується сам, хтось звертається з пропозицією до Аліни Дацун. То ж за рік, завдяки активістам "Літературної вітальні", у місті зібралась потужна творча тусовка. 

Вечір в колі друзів 

Учасникі заходів та гості, які приходять до культурного простору в Покровську, не стримують позитивні емоції та відверто діляться своїми відгуками.

«Намагаємось брати участь всюди, куди нас запрошують. Зараз в Покровську майже немає офіційних культурних заходів, тож вечори у Бульварі – це гарна нагода показати себе та потанцювати», –говорить керівниця ансамблю «Арго» Наталія Хмара. 

Пані Наталія наголошує, що колектив приваблює дружня, майже родинна атмосфера, яка панує у «Літературній вітальні»: «Ми з нетерпінням чекаємо наступних вечорів та дуже відповідально готуємось до виступів».

Серед гостей вітальні тепер є телеведуча та медіа менеджерка місцевої телекомпанії Сабіна Шарафетдінова. Вперше її знайомство з проектом відбулось у лютому 2023 року. 

Сабіна Шарафетдінова

«Для мене вечори у Бульварі – це своєрідний ковток повітря. Бо в місті вже давно не проводяться масові культурні заходи. Коли ти звикла перебувати у гущі подій, відвідувати всі концерти та вистави, безпосередньо займатися ефіром культурно-просвітницьких програм, то така вимушена пауза викликає певні психологічні складнощі», –зазначає пані Сабіна.

Вона була вражена великою кількістю авторської поезії. Так, один з вечірів був присвячений коханню, тож на дві години, за словами пані Сабіни, вона забула про те, що відбувається навкруги. 

«Наразі мистецькі вечори заміняють нам походи в театри на спектаклі, або концерти. Тепер я знаю, що у Літвітальні можна зустріти приємних людей, тут легка творча атмосфера, яка дарує гарний настрій. Якщо ви подивитесь на фінальні групові фото, то побачите, як блищать очі у кожного з нас»,констатує Сабіна Шарафетдінова.

Юлія Азаркіна

А ось Юлія Азаркіна - серед тих, хто презентує гостям свою творчість.  У звичайному житті вона займається бізнесом, але творча натура завжди в пошуках. Вже давно пані Юлія пише вірші, і майданчик Літвітальні для неї чудова нагода не лише відпочити, а й отримати читацькі відгуки на власну творчість.

«Важливо не лише писати. Важливо читати в голос.  Важливо, щоб тебе слухали та чули. Важливо бачити сльози в очах глядача та плакати самій. Це значить, що ми вміємо відчувати та співпереживати, розповідати про любов, життя та смерть», – каже поетка.

Зустрінемось на Бульварі

Війна розкидала покровчан по різним містам, але це не стало перешкодою для справжніх творців. Люди надсилають відео своїх виступів, адже попри обставини, їм хочеться відчувати себе частиною рідної мистецької тусовки.

Щоб об’єднати гостей та учасників, організатори проводять різні інтерактиви. Люди аплодують, підспівують, танцюють і навіть виходять читати улюблені вірші. 

Зіркові учасники

Цікаво, що мистецька діяльність покровської ГО не обмежуються колом місцевих митців. Щоб додати мистецьким вечорам особливого шарму, організатори звертаються до зірок українського шоу-бізнесу. Наразі «Літературну вітальню» підтримали музикант Олег Скрипка, найзагадковіша співачка Клавдія Петрівна, режисер Вінсент Меттель, стендап-коміки Фелікс Редька та Валерія Мандзюк і навіть маестро Павло Зібров. 

«Багато хто вважає, що мистецтво – це не першочергова потреба для українців. Моя думка така – розвивати культурний напрямок під час війни важливо, особливо у прифронтових містах. Потрібно приділяти громадським ініціативам якомога більше уваги, адже мистецтво об’єднує всі покоління, надає сил, наснаги, віри, надає крила та емоції», – надав свій коментар Павло Зібров. 

Маестро вирішив підтримати покровчан, як тільки побачив повідомлення від організаторів «Літературної вітальні». Він наголошує,  що не залишає без уваги просьби простих людей. 

«Я був у Покровську на день шахтаря з виступом. Мені дуже сподобалось це чудове місто, народ у вас теплий щирий, світлий. Саме в маленьких містечках люди об’єднані, вміють разом все робити – переживати та долати складні часи. Разом святкувати та насолоджуватись прекрасними моментами, шукати позитив в кожному дні», – ділиться співак. 

Наприкінці телефонної розмови Павло Миколайович пообіцяв завітати з концертом до Покровська після перемоги. Хто знає, можливо на одному з мирних вечорів у Бульварі буде лунати «Хрещатик» та інші пісні Зіброва.

Окрім культурних заходів, активісти проводять стендап-вечірки. Для цього залучають як  аматорів, так і відомих коміків. У серпні минулого року на запрошення «Мистецької лабораторії» до Покровська та Мирнограду завітав з благодійним концертом Фелікс Редька.

Фелікс Редька

У квітні він планує приїхати на Донеччину ще раз - вже з новою програмою.

Не лише мистецтво

Варто зазначити, що до війни спільнота займалась різними напрямками. Серед них були важливі соціальні проекти, наприклад фото-проект «Не мовчи», присвячений протидії насильства по відношенню до жінок.

Наразі «Мистецька лабораторія «City-ART» віддає перевагу культурному розвитку громади.

«Ми вирішили заповнити нішу, яка зараз пустує. Люди не можуть тільки працювати, їм треба десь звільняти свої емоції. Війна дуже вплинула на психологічний стан, а мистецькі вечірки допомагають відпочити та розслабитись після тривожних ночей, які постійно супроводжуються ракетними обстрілами», –розповідає співорганізаторка спільноти Дар’я Хрипкова.

Замість післямови

Безумовно, для громади Покровська події війни - це головне на порядку денному. Але люди у місті продовжують працювати та жити. І саме мистецтво допомагає їм прожити кризи, зберегти почуття прекрасного.

"Залишитися в живих фізично - це важливо зараз, але залишитися в живих і на рівні своїх переживань також рівноцінно важливо. Щоб жити далі, творити, співпереживати, вносити світло у своє життя і йти за красою", - вважають активісти громадської організації «Мистецька лабораторія «City-ART».

Олена Єрмоленко, фото - Дар’ї Хрипкової

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ГО #Мистецькалабораторія #Покровськ #Літературнавітальня
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...